Robot lost Rubiks-kubus op in recordtempo

Twee ingenieurs hebben een robot gebouwd die in amper 1,019 seconden de wereldbekende Rubiks-kubus kan oplossen. De snelste mens doet er ongeveer vijf keer zo lang over.

In november 2015 verbeterde de veertienjarige Lucas Etter het record. Hij deed 4,904 seconden over de Rubiks-kubus, een puzzel in de vorm van een kubus met elk zijvlak in een andere kleur, meestal bestaande uit 3 rijen van elk 3 blokjes, waarbij elke rij met blokjes zowel horizontaal als verticaal kan worden gedraaid.. Een Lego-machine met een Galaxy S4 kon het eerder al in 3,253 seconden, maar de nieuwste robot doet daar met een totaaltijd van amper 1,019 seconden dus nog een heel pak vanaf.

Stappenmotoren

De robot wist de puzzel eerst op te lossen in 1,196 seconden, daarna in 1,152, vervolgens in 1,047 en uiteindelijk in 1,019 seconden. Hij is opgebouwd uit zes stappenmotoren, 3d-geprinte frames en vier usb-webcams, die allen zijn aangesloten op een pc. De stappenmotoren worden aangedreven door een Atmel-Arduino-bordje.

Verder maakt de Linux-pc gebruik van een in Python geschreven applicatie, gebaseerd op Kociemba’s Cube Explorer-algoritme. De Rubiks-kubus zelf is enigszins aangepast met vier gaten, die in het midden van elk van de zes zijden zijn geboord.

Afgedekte camera

Die gaten zijn nodig opdat de robot de kubus zou kunnen verdraaien. Om te bewijzen dat de computer werkelijk niet ‘ziet’ hoe de kubus eruit ziet alvorens het programma start, wordt een camera met een wit vel afgedekt.

De makers Jay Flatland en Paul Rose willen nu met hun robot officieel het record aanvallen van de combinatie Lego-machine en Galaxy S4.