«Regering vindt bussen en trams een detail»

20150203 - HASSELT, BELGIUM: Illustration picture shows the De Lijn bus station on Tuesday 03 February 2015, in Hasselt. BELGA PHOTO SARAH ZOUINI

De Vlaamse regering investeert het komende anderhalf jaar 140 miljoen euro in mobiliteit. Oppositiepartijen Groen en sp.a vinden het extra budget misleidend en klagen dat de tram- en busgebruikers in de kou blijven staan.

Dankzij besparingen en de kilometerheffing voor vrachtwagens kan de Vlaamse regering het budget voor mobiliteit verhogen met 140 miljoen euro. Dat zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in De Tijd. Het grootste deel, zo’n 100 miljoen euro, gaat naar de wegenbouw. Daarnaast wordt 36 miljoen euro extra uitgetrokken voor voorbereidende werken van het Oosterweelproject in Antwerpen en krijgt De Lijn 4 miljoen euro extra.

Vooral dat laatste is een doorn in het oog van de oppositiepartijen Groen en sp.a. «Wie binnenkort staat te wachten op een bus of tram, weet nu dat het is omdat de regering van N-VA, Open Vld en CD&V bussen en trams een detail vinden», reageert Vlaams fractieleider Björn Rzoska scherp. «Dit toont perfect aan hoe de Vlaamse regering denkt: miljoenen euro’s in een megaproject zoals de Oosterweelverbinding, maar de gewone tram- en busgebruiker in de kou laten staan.»

Ook sp.a raakte verwikkeld in een welles-nietesspelletje met de mobiliteitsminister. Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke beweert dat het budget van De Lijn in totaal met 112,5 miljoen euro krimpt en dat er te weinig investeringen zijn in duurzame mobiliteit. «De goednieuwsshow van Weyts is misleidend», besluit Vandenbroucke.