Opvallend witte giraf gespot

Voor bezoekers van het Tarangire National Park is het af en toe vreemd opkijken. In de Afrikaanse wildernis loopt namelijk een witte giraf rond. 

Het zeldzame dier heet Omo en heeft leucisme. “Door deze genetische afwijking zijn haar huidcellen niet in staat om pigment aan te maken, waardoor haar huid veel doffer kleurt dan die van haar soortgenoten”, legt bioloog Derek Lee, oprichter van het Wild Nature Institute, uit aan Daily Mail. “Sommige van haar huidcellen zijn echter wel goed, waardoor ze niet helemaal wit is zoals een albino.”In het Tarangire park is Omo de eerste bleke giraf. “Maar we hebben wel een waterbok, buffel en struisvogel met deze aandoening.”

Volgens de bioloog wordt het unieke dier geaccepteerd door haar soortgenoten. “Ze is altijd met een kudde normaal gekleurde giraffes, die lijken niet onder de indruk van haar aparte kleur.”

Omo is nu 15 maanden oud, en daarmee bijna volwassen. Hierdoor heeft ze een kleinere kans om ten prooi te vallen aan roofdieren, en een grotere kans om op te groeien en zelf te kalveren. Het enige nadeel is dat ze door haar kleur wel extra hard in het oog springt bij jagers. “Maar we werken hard aan de bescherming van de dieren en anti-stroperij, om Omo en haar familie een betere kans op overleven te geven”, besluit Lee.