Jonge vrouw aangevallen in Brusselse metro

EDITORIAL USE ONLY 20130208 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows subway station Madou in Sint-Joost-Ten-Node / Saint-Josse-Ten-Noode in Brussels, Friday 08 February 2013. The subway station is named after the Madou square and was opened on the 2nd of October 1988. BELGA PHOTO MARTHE DELEERSNYDER

VUB-studente Elisa Vergote roept op om te reageren als je getuige bent van geweld in het openbaar. Afgelopen weekend gaf een man op de Brusselse metro haar een klap in het gezicht met het deksel van een plastieken vuilnisbak. Niemand reageerde om haar te helpen, zo vertelt ze aan FM Brussel.

De man die Elisa sloeg, had voordien met zijn tong suggestieve gebaren naar haar gemaakt. “Ik keek hem daarop onbegrijpend aan”, getuigt ze op de radio. Het treft haar vooral dat niemand reageerde toen ze de aanval moest ondergaan. “Er waren minstens tien mensen in die metro. Niemand reageerde of vroeg of het wel met me ging. Daarop vroeg ik hen, ook in het Engels, of niemand dan iets gezien had?”, zegt ze verontwaardigd.

Na het zinloze geweld in het Brusselse metrostation Madou ventileerde Elisa haar ellendige ervaring op Facebook. “Ik wil helemaal niet hoeven na te denken over de kleding die ik ’s morgens kies. Ik wil kunnen kiezen voor een rok, zonder daarbij te anticiperen op welke publiek ruimtes ik dan het best vermijd”, zo luidt haar post.

Op haar bericht volgen veel steunbetuigingen, maar ook verschillende negatieve reacties die ze onbegrijpelijk vindt. “Ondanks de campagne van ‘Wij overdrijven niet’ en de aanrandingen in Keulen vind ik het frappant dat de schuld nog altijd naar vrouwen wordt geschoven. Het is ook akelig dat publieke ruimtes voor vrouwen nog altijd geen veilige plaats zijn.”

Dat probleem ligt volgens de studente niet aan Brussel zelf. “Situaties met fysiek of verbaal geweld, met zogezegde complimentjes of zelfs aanrakingen, komen ook voor in bijvoorbeeld Gent of andere steden”, aldus Elisa. Daarom moedigt ze iedereen aan om op te komen voor slachtoffers van geweld en niet te doen alsof je neus bloedt.

Belga / M. Deleersnyder