"Einde van Schengen dreigt"

De tweedaagse bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over grenscontroles in Europa is in Nederland van start gegaan. Grote vraag is hoe de buitengrens van de Schengenzone beter beveiligd kan worden.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Het Schengenverdrag van 1985, dat het vrij verkeer van personen in Europa mogelijk maakt, staat opnieuw onder druk. Enkele Europese landen, onder meer Duitsland, Oostenrijk en Zweden, hebben de grenscontroles tijdelijk heringevoerd naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. Of die tijdelijke controles verlengd worden met achttien maanden, wordt onder meer besproken op de informele meeting in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Voornamelijk Duitsland is voorstander van die maatregel, aangezien het land dat vanaf 12 mei geen grenscontroles meer mag uitvoeren.

Het Schengenverdrag kan pas aangepast worden als de Europese Commissie expliciet vaststelt dat een lidstaat zijn grenzen niet bewaakt. De andere EU-lidstaten wijzen met de vinger naar Griekenland. Zo verweet de Oostenrijkse minister van Binnenlandse zaken Johanna Mikl-Leitner Griekenland te weinig te doen om de externe grenzen van de EU te bewaken. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat Europa het moet overnemen van de Grieken, want ze zijn «te zwak». Doordat veel vluchtelingen de EU binnenkomen via Griekenland, zouden de Grieken hen moeten registreren zodat ze daarna binnen de EU verplaatst kunnen worden. Dat gebeurt echter niet.

De permanente voorzitter van de Raad, Donald Tusk, geeft Europa nog twee maanden de tijd om de crisis onder controle te krijgen, «zo niet dreigt het einde van Schengen».

Falende aanpak

Amnesty International hekelt de «falende aanpak» van de EU. De mensenrechtenorganisatie voerde gisteren actie in Amsterdam met een boot uit Lampedusa, waarop tientallen paspoppen symbool stonden voor 282 vluchtelingen die in 2013 de oversteek van Egypte naar Europa maakten.

Foto AFP / E. Dunand