Britse avonturier overleeft oversteek Antartica niet

Britain's Prince William, Duke of Cambridge, (L) and polar explorer Henry Worsley, pose with a Union flag at Kensington Palace in London on October 19, 2015. Worsley will undertake the 2015/16 Shackleton solo challenge starting in November, and attempting to undertake Sir Ernest Shackleton's unfinished journey to the South Pole from the Weddell Sea. AFP PHOTO / JOHN STILLWELL / POOL / AFP / JOHN STILLWELL

De Britse avonturier Henry Worsley, die volledig op eigen kracht Antartica wilde oversteken, is overleden. Na 71 dagen en ongeveer 50 kilometer verwijderd van zijn doel bezweek hij aan orgaanfalen.

Worsley wilde een nieuw record vestigen door het continent Antartica te voet over te steken. Afgelopen vrijdag nam de ontdekkingsreiziger contact op met de hulpdiensten toen hij besefte dat hij volledig uitgedroogd en uitgeput was na een tocht van 1.600 kilometer. Een helikopter bracht hem over naar een ziekenhuis in Chili, maar alle hulp kwam te laat. Worsley overleed in het ziekenhuis aan orgaanfalen.

Prins William, peter van de onderneming en vriend van Worsley, betreurde het verlies. “Henry was een man met een enorm doorzettingsvermogen en een inspiratiebron voor ons allen.”

Foto AFP / J. Stillwell