Stadsbewoners hebben vaker last van muggenbeten

Mensen die in een stad wonen, hebben meer kans op een muggenbeet dan mensen op het platteland. Muggen die in de stad vertoeven, hebben een voorkeur voor bloed van zoogdieren en gaan niet in een winterslaap. 
door
Tanita De Mey
Leestijd 1 min.

Uit een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse bioloog Arnold van Vliet en insectendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit, blijkt dat muggen op het platteland een voorkeur hebben voor vogelbloed. Meer dan de helft van de muggen in de stad zijn volgens de onderzoekers van het molestus-type, een soort die het meest mensen steekt. Van Vliet en Koenraadt onderzochten 3.500 platgeslagen muggen die opgestuurd werden naar Muggenradar.nl.

Nieuw onderzoek

Vanaf vandaag tot en met 15 februari zullen de onderzoekers opnieuw dode muggen opgestuurd krijgen. Aan de hand van die muggen, wil men onderzoeken of de muggenactiviteit in Nederland beïnvloed wordt door de extreme warme temperaturen in november en december en dit gevolgd door enkele koude weken. Ze willen dit vooral onderzoeken omdat ze de laatste tijd veel meldingen gekregen hebben van muggenoverlast.