Massale zoektocht naar 12-jarige jongen in Maas

De zoektocht naar de 12-jarige jongen die zaterdag meegesleurd werd door een beek in Tihange gaat nog altijd voort. De politie zet nu ook een helikopter met warmtecamera in. «We moeten realistisch zijn over zijn overlevingskansen», stelt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Zaterdag trad de beek L'homme sauvage rond 15 uur uit haar oevers. Op dat moment waren de leden van de Franstalige jeugdbeweging Patro in de buurt van de beek voor een activiteit. Een stuk ijs aan de rand van het water brak af door de dooi en kwam in het water terecht. Dat veroorzaakte golven, die de 12-jarige jongen en zijn 22-jarige leidster meesleurden in de ondergrondse riolering.

Verbaal contact

Onmiddellijk werden bij de zoekactie brandweer, duikers en een vijftiental politieagenten ingezet. Enkele uren later werd de leidster teruggevonden. Ze was honderden meters meegesleurd, maar had zich kunnen vastklampen. Ze was bij bewustzijn en verkeerde niet in levensgevaar, en werd lichtgewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Burgemeester Christophe Collignon vertelde aan VTM dat de leidster voor ze gered werd verbaal contact had met de jongen. Daardoor hoopten de diensten hem snel op te sporen, maar dat was ijdele hoop. Het gebied waarin gezocht wordt, werd zaterdagavond uitgebreid naar de Maas, waar de riolering uitkomt. Rond 2 uur ‘s nachts werden de omstandigheden voor de reddingswerkers te gevaarlijk en werd de zoektocht stilgelegd tot gisterenochtend. Bij het hervatten van de zoekactie werd ook een helikopter met warmtecamera van de federale politie ingezet en werd de Maas doorzocht met sonar.

Geen hoop meer

«Het is een heel complexe situatie. Het water is met heel veel kracht door het riolenstelsel gegaan», zegt Remue aan de VRT. «Het gaat over een kind, het water is heel koud en je kan veel kwetsuren oplopen bij zulke ondergrondse verplaatsingen. Ik heb geleerd om nooit iets uit te sluiten. Vandaar dat we de grote middelen inzetten.» Toch is er geen hoop meer om de jongen levend terug te vinden. Vandaag wordt ook het leger ingeschakeld.

Naast een crisiscentrum werd ook een ruimte ingericht voor de opvang van de familie van de slachtoffers, en één voor de jeugdbeweging. De politiepsychologen van Hoei en Amay werden opgeroepen om bijstand te verlenen.