“Antidepressiva tijdens zwangerschap zijn niet schadelijk”

Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse arts Noera Kieviet is het niet nodig om te stoppen of te minderen  met antidepressiva tijdens de zwangerschap. Integendeel, minderen of stoppen kan zelfs schadelijk zijn. 

Noera Kieviet onderzocht de afgelopen jaren honderden depressieve moeders en hun baby’s en dit op een speciale afdeling van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. “Ieder jaar worden er ongeveer 170.000 Nederlandse vrouwen zwanger. Een op de zes krijgt een depressie na de bevalling of tijdens de zwangerschap. Wanneer ze zwanger zijn, nemen ze meestal geen mediactie tegen hun depressie omdat ze er schrik voor hebben.”De angst is volgens de arts onterecht omdat er volgens haar onderzoek zo goed als geen risisco bestaat voor een aangeboren afwijking of complicaties bij de bevalling.

Ontwenningsverschijnselen

Toch zou één op de drie baby’s last kunnen krijgen van ontwenningsverschijnselen. “De verschijnselen zijn vrij mild. Zo zal het kind wat onrustig zijn, zal het misschien wat moeite hebben met drinken en zal hij of zij daar misschien korter door slapen. Maar dat is van korte duur.”

Aangepaste dosis

Kievit raadt aan om de juiste dosis te nemen, ook tijdens de zwangerschap. “Een vrouw die haar dosis mindert omwille van haar zwangerschap, loopt het risico dat het middel niet goed zal werken. De gevolgen daarvan kunnen erger zijn dan de gevolgen van de antidepressiva”, zegt Kievit.

Uit het onderzoek blijkt dat het kindje daardoor vroeger ter wereld zou kunnen komen of magerder dan verwacht kan zijn. Komt er nog eens bij dat een depressieve vrouw zich vaak laat gaan en bijvoorbeeld ongezond gaat eten of roken.

“Wat ik vooral duidelijk wil stellen is dat een depressie een ziekte is, en een ziekte kan altijd terugkomen als je ze niet behandelt. Wat je zeker niet mag doen is jezelf schuldig voelen omdat je antidepressiva gebruikt. Het is geen taboe. Het is net zoiets als suikerziekte, en daar bestaat insuline voor”, besluit Kieviet.