Loïc Nottet: “Ik zou opnieuw zestien willen zijn”

Hij ontwerpt zijn eigen kleding, danst als een volleerd acrobaat en heeft een zangbereik waar menig nachtegaal jaloers op is. Als 19-jarige artiest behaalde hij het afgelopen jaar de vierde plaats op het Eurovisiesongfestival en eind vorig jaar won hij de finale van ‘Danse avec les Stars’. Ladies and gentlemen: Loïc Nottet.

Afgelopen jaar was voor jou enorm druk. Hoe ben je omgegaan met dat succes?
“Ik ben iemand die het hoofd koel houdt en met beide voeten op de grond blijft staan. Ik probeer de dingen te nemen zoals ze komen en mezelf niet te veel vragen te stellen. Momenteel ben ik druk in de weer met de voorbereidingen van mijn nieuwe album en daarna vertrek ik een tijdje op toer. Ik zie wel wat de toekomst brengt.”Loïc éénUit jouw muziek blijkt duidelijk een fascinatie voor terreur en de lugubere kantjes des levens. Waar komt dat vandaan?
“Ik houd van Tim Burton en haal veel muzikale inspiratie uit films als ‘The Conjuring’, ‘The Woman in Black’ of ‘Insidious’. Een Disney-film daarentegen inspireert me absoluut niet. Ik houd van de donkere kanten van de mensheid. Toch probeer ik erop te letten dat mijn muziek toegankelijk blijft voor iedereen. Ik wil geen horrorfilm maken.”

In ‘Rythm Inside’ mix je robotachtige bewegingen met een strakke choreografie. Zegt dat iets over jouw mensbeeld?
“In dat nummer wilde ik de minimale verschillen tussen mensen blootleggen. Ik wilde laten zien hoe iedereen in onze samenleving gelijkaardige gewoontes ontwikkeld heeft. Iedereen wordt wakker, wast zich, eet en vertrekt op tijd naar het werk. Dat is een haast robotachtige routine, die me inspireerde om voor deze dans.”

Je houdt van minimalistische choreografieën. Leef je ook minimalistisch?
“Ik probeer discreet te leven. Het is vandaag de eerste keer dat ik buiten kom sinds de finale van ‘Danse avec les Stars’. Het is de eerste en enige dag dat ik interviews geef voor ik mijn album lanceer. Ik ben iemand die er is wanneer het nodig is, maar daar houdt het op. Mijn hoofdjob is muziek maken, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Interviews geven is bijzaak. In het begin vond ik dat de absolute horror, maar tegenwoordig gaat het al beter. Ik houd mijn privéleven graag echt privé. Ik voel bijvoorbeeld niet de behoefte om met het publiek te delen of ik al dan niet vrijgezel ben. Daarom heb ik aan mijn familie en vrienden expliciet gevraagd om geen interviews te geven. Zo creëer ik ruimte om mezelf te zijn, ver weg van alle aandacht.”

Die houding doet denken aan Stromae, die zijn privéleven eveneens zorgvuldig afschermt. Is hij een voorbeeld voor jou?
“Dat is inderdaad een mooie vergelijking. Ik heb veel interviews met hem gezien en ik herken mezelf in zijn manier van denken en doen. Er zijn ook veel gelijkenissen op professioneel vlak. Ik ben perfectionist en ik denk dat hij dat ook is. Verder ben ik een echte workaholic. Ik kan moeilijk op de pauzeknop drukken en ik wil alles controleren, of het nu gaat over mijn kleding, de attitude, de schermen, de muziek of de choreografie. Dat zie ik ook bij hem.”

“Een diploma is gewoon een stukje papier”

 

Je hebt je studies stopgezet na je middelbare school. Ben je niet bang dat je zonder diploma op een gegeven moment in de problemen zult komen?
“Nee, helemaal niet. Ik had een afkeer van school. Ik blijf er van overtuigd dat je niet naar school moet gaan om artiest te worden. Een diploma is gewoon een stukje papier. Ik houd er niet van om de dingen te doen volgens de voorgeschreven regels. Er zijn 10.000 manieren om hetzelfde doel te bereiken.”

Vind je het belangrijk om als Belgische artiest naar buiten te komen?
“Ja. Ik houd van België, zowel van het Franstalige als het Nederlandstalige deel. We zijn al zo’n klein landje, het zou jammer zijn om ons ook nog eens op te splitsen. Daarom zing ik ook in het Engels, anders zou ik misschien enkel voor de Franstaligen zingen.”

De laatste maanden stonden alle spots op jou gericht. Heeft dat je gedwongen om snel volwassen te worden?
“Ja, al vind ik ouder worden maar niets. Ik vind dat het iets triestig heeft. Als ik een tijdsmachine zou hebben, zou ik zo opnieuw zestien jaar willen zijn. Dat is mijn favoriete leeftijd, de tijd tussen jeugd en adolescentie. Ik wil natuurlijk nog veel ontdekken, maar ik ben er me van bewust dat er een moment zal komen dat ik bij mijn ouders zal moeten vertrekken.”

Wie is Loïc Nottet?
In 2014 werd Loïc Nottet bekend door zijn deelname aan The Voice Belgique. Een jaar later vertegenwoordigde hij België op het Eurovisiesongfestival in Wenen met het nummer ‘Rhythm Inside’, wat hem een vierde plaats opleverde. En 2015 eindigde voor Loïc met een stunt in het Franse televisieprogramma ‘Danse avec les Stars’. Met een ongeziene maximumscore won hij de wedstrijd.

Door Arne Rombouts