De Slag om Vlaanderen voor een plaatsje in de bekerfinale

De winterstop zit er eindelijk op en de Jupiler Pro League heeft de laatste rechte lijn richting play-offs ingezet. Dat betekent dat de bekerfinale ook steeds dichterbij komt. Voor het zover is, moeten vier ploegen nog uitmaken wie de finale speelt. De mooiste affiche van de twee is op papier ongetwijfeld AA Gent tegen Club Brugge. De bekerhouder neemt het immers op tegen de landskampioen en bovendien zit de ‘Slag om Vlaanderen’ nooit verlegen om een doelpunt meer of minder. Goals verzekerd in de Ghelamco Arena!

AA Gent sloot het boerenjaar 2015 af in stijl, met de eerste landstitel al enkele maanden op zak, een historische kwalificatie voor de volgende ronde in de Champions League en drie punten voorsprong op de concurrenten in het nieuwe jaar. De herneming van de competitie was al even sprankelend voor de Buffalo’s.

Met de Gouden Schoen in zijn rangen maakte Gent brandhout van Anderlecht. Laurent Depoitre leek vanaf de eerste minuut er zin in te hebben en dreigde meteen twee keer in de openingsminuten. Na tien minuten was het prijs, nadat Dejaegere de paars-witte verdediging op een hoopje speelde en Depoitre de bal in een leeg doel mocht binnentikken. Anderlecht liet zich pas na een uur opmerken, maar doelman Sels was bij de pinken. Gent absorbeerde de druk en Depoitre profiteerde van een flater van Kara om de match te beslissen: 2-0. De Gentse trein lijkt voort te denderen op het élan van 2015.

Voor Club Brugge was 2015 een jaar van twee gezichten. Enerzijds bekroonde Club een knappe bekercampagne met de trofee en een plaatsje in de kwartfinale van de Europa League. Anderszijds liep blauw-zwart weer een titel mis, mede dankzij het bijzonder drukke schema. Een tweede plaats was goed voor een kans op de Champions League, maar het lot wou dat ze Manchester United troffen. Ondanks een haalbare poule in de Europa League, strandde Club op een jammerlijke derde plaats.

Blauw-zwarty kan nu wel al zijn pijlen op de Belgische competities richten. De hervatting van de Jupiler Pro League tegen Moeskroen was alvast een eitje voor Club. Zonder zich al te hard in te spannen schoof het team van Preud’homme de Henegouwse fusieclub opzij met 3-0. Diaby greep de eerste plaats op de topschutterlijst met zijn elfde van het seizoen, Vanaken blonk uit met een assist en enkele goede passes maar de belangrijkste prestatie kwam waarschijnlijk van Butelle. De nieuwe doelman reageerde goed op de Henegouwse kansjes en lijkt een volwaardige vervanger van Ryan, na een onzekere periode met Bolat en Bruzzese.

Club kan zich bovendien op de borst kloppen met het feit dat het in negen bekerconfrontaties tegen Gent vijf keer aan het langste eind trok. Het is echter al van december 2013 geleden dat blauw-zwart kon winnen van de Buffalo’s. Met uitzondering van de Supercup telde elke ‘Slag om Vlaanderen’ sindsdien minstens drie doelpunten. Aan intrige zal het vanavond in ieder geval niet ontbreken.