«Poetin keurde moord op Litvinenko goed»

Een officieel Brits onderzoek heeft aangetoond dat de Russische president Vladimir Poetin «waarschijnlijk» de opdracht gaf tot moord op de gevluchte FSB-agent Aleksandr Litvinenko. In 2006 overleed hij in Londen door een vergiftiging.

De voorzitter van een onderzoeksteam van de Britse overheid, Robert Owen, stelde het rapport voor. Uit het onderzoek blijkt dat het Kremlin de opdracht heeft gegeven om Litvinenko om het leven te brengen. Ook Nikolai Patrushev, het toenmalige hoofd van de spionagedienst FSB en Litvinenko’s vroegere werkgever, wordt genoemd. Rusland noemt het onderzoek «politiek gemotiveerd, vooringenomen en op een ondoorzichtige manier tot stand gekomen». De Britse regering roept nu de Russische ambassadeur op het matje omdat de overheid niet meegewerkt heeft aan het onderzoek. Het rapport werd gebaseerd op «opvattingen van 32 getuigen», waarvan het merendeel «niet als bewijs erkend zou worden».De weduwe van Litvinenko, Marina, is tevreden met de conclusies. Ze wil dat Rusland, en in het bijzonder Poetin gestraft wordt.

Groene thee

Bijna tien jaar geleden dronk Litvinenko van zijn vergiftigde groene thee in de bar van een hotel in Londen. Het kopje bevatte de radioactieve stof polonium-210, waardoor hij na 22 dagen overleed. Na Litvinenko’s dood werd een verklaring openbaar gemaakt, waar hij vanuit zijn ziektebed de Russische autoriteiten beschuldigde hem vergiftigd te hebben.

Kritiek

De spion stond bekend om zijn kritiek op president Poetin. Zo beweerde hij dat de geheime dienst FSB zelf in 1999 aanslagen op Moskouse appartementen uitvoerde. Dat bloedbad werd gebruikt als schijnreden om een nieuwe oorlog in Tsjetsjenië te starten. Hij vluchtte in 2000 naar Engeland, nadat hij had gebroken met Poetin en zijn regime.

Foto AFP / J. Tallis