Politie ondervraagt 10-jarig jongetje vanwege schrijffout

Een schrijffout had vreemde gevolgen voor een 10-jarig jongetje uit de Britse gemeente Accrington. Tijdens de lessen Engels schreef de jonge moslim dat hij in een “terrorist house” (een terroristenhuis) woont, terwijl hij “terraced house” (een rijtjeshuis) bedoelde.

Zijn leerkrachten besloten de politie in te lichten. De Britse wet schrijft sinds juli vorig jaar voor dat leraars verplicht zijn om verdacht of extremistisch gedrag aan te geven. De volgende dag kwam de politie langs het rijtjeshuis om de jongen te ondervragen en de laptop van het gezin te onderzoeken.De feiten dateren van 7 december, maar de BBC brengt het nieuws nu, wanneer de ouders verontschuldigingen eisen van de school en de politie. De Britse openbare omroep sprak ook met de nicht van jongen. Ze dacht eerst dat het voorval een grap was.

“Ik kan me inbeelden dat dit gebeurt bij een 30-jarige man maar toch niet bij een kind”, zegt ze. “De leerkracht zou bezorgd moeten zijn om de spelling. Ze mogen een kind dit niet aandoen. De jongen is nu bang om te schrijven.”

De politie van de regio Lancashire zegt dat ze niet overgereageerd heeft. De ondervraging zou enkel zijn afgenomen door een politieagent en iemand van de gemeentelijke sociale dienst. De antiterreurdienst zou niet betrokken geweest zijn. De school kan niet reageren op de kwestie omdat ze momenteel een klacht rond het voorval onderzoeken.