NMBS en Infrabel experimenteren met drones

De NMBS en Infrabel willen drones inzetten om het dagelijkse werk te vergemakkelijken. De spoorbedrijven zouden de onbemande luchtvaarttuigen willen gebruiken voor onder meer de inspectie van spoorlijnen, het nakijken van treinen, het beveiligen van kwetsbare sites of het opvolgen van incidenten.

De NMBS liet zich inspireren door de buitenlandse collega’s in Frankrijk (SNCF) en Duitsland (Deutsche Bahn). In België werden reeds een aantal testvluchten uitgevoerd, maar momenteel ontbreekt nog een wetgevend kader. Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) probeert de aangepaste wetgeving tegen april dit jaar uitgewerkt te hebben. De werkgroep Innovation van de spoorwegbedrijven onderzoekt samen met het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV) op welke manier de drones in de dagelijkse werking kunnen worden geïntegreerd.

NV-A-Kamerlid Wouter Raskin reageert alvast positief op het nieuws. «We moeten innovatie aanmoedigen. Daarom is het goed te horen dat er proefprojecten als deze lopen», zegt hij tegen De Standaard