Alleenstaanden zijn de dupe van hervorming waterfactuur

Volgens sp.a is de hervorming van de waterfactuur nadelig voor alleenstaanden. Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) pleit voor een «single-toets».
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Sinds 1 januari is in Vlaanderen een progressief tarief ingevoerd op het waterverbruik, waardoor je minder betaalt als je minder verbruikt. Toch wordt slechts een deel van de waterfactuur berekend op basis van het verbruik, want per adres moet er ook een vast bedrag van 100 euro betaald worden: 50 euro is voor de drinkwaterproductie, 30 euro voor de afvoer van afvalwater en 20 euro voor waterzuivering. Daarnaast ontvang je per gedomicilieerde een korting.

Sp.a vindt dat onrechtvaardig en volgens Beenders had Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) beter gebruik gemaakt van een single-toets, een aangepaste heffing voor alleenstaanden. Dat zegt hij in het Radio 1-programma ‘Hautekiet'. "Als je als alleenstaande naast een gezin van vier personen woont, betaal je 80 euro omdat je maar 20 euro korting krijgt. Het gezin naast je betaalt 20 euro. Het grote verschil zit in de kortingen. Ze hadden een single-toets moeten toepassen op de hervorming van de waterfactuur", aldus Beenders.

Realiteit voorbij

Volgens Beenders is het probleem dat Schauvliege uitgaat van een standaardgezin met twee kinderen. "Ze gaat aan de realiteit voorbij dat het aantal singles en alleenstaanden alleen maar is toegenomen." In Vlaanderen bestaan 848.714 van de 2,7 miljoen gezinnen vandaag uit één persoon en zijn er daarnaast 223.582 eenoudergezinnen. "Het is dus absoluut niet meer van deze tijd te denken dat een Vlaams gezin bestaat uit mama, papa en kindjes."

Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) reageerde in ‘Hautekiet' dat de nieuwe tariefinfrastructuur zou worden herbekeken, "mocht dat nodig blijken".

Foto Pixabay