WhatsApp wordt helemaal gratis

Logo of WhatsApp, the popular messaging service bought by Facebook for USD $19 billion, seen on a smartphone February 20, 2014 in New York. Facebook's deal for the red-hot mobile messaging service WhatsApp is a savvy strategic move for the world's biggest social network, even if the price tag is staggeringly high, analysts say. AFP PHOTO/Stan HONDA / AFP / STAN HONDA

De berichtendienst Whatsapp gaat gebruikers niet langer laten betalen voor hun diensten. Tot nu was het eerste jaar gratis en moesten klanten daarna 89 eurocent betalen. Maar ook die kost verdwijnt dus.

Whatsapp-CEO Jan Koum had groot nieuws op de Digital-Life-Design-conferentie in München. Voortaan is het gebruik van de populaire chatapp volledig gratis. Dat was het eerste jaar al zo voor nieuwe gebruikers. Wie langer dan een jaar gebruik wilde maken van de smartphone-app, moest in principe 89 cent betalen.

Onregelmatig lidgeld

Maar in praktijk moesten veel gebruikers dat bedrag nooit ophoesten en het ‘lidgeld’ werd zeer onregelmatig geïnd. Dat hebben de mensen achter Whatsapp – dat twee jaar geleden werd overgenomen door Facebook – ook in de gaten gekregen.

«Het werkt gewoon niet zo goed», geeft Koum toe. En dus wordt Whatsapp dan maar volledig gratis. Bovendien vreesden de ontwikkelaars dat veel mensen niet over een kredietkaart beschikken, zeker niet in groeilanden. Dat belemmerde de groei van de app.

Beveiligd kanaal

Toch wil Whatsapp nog altijd geld verdienen. Dat hopen ze te doen door bedrijven met hun klanten te laten chatten via een beveiligd kanaal. Op die manier zouden banken bijvoorbeeld berichten kunnen sturen naar hun klanten en wordt het voor luchtvaartmaatschappijen mogelijk om hun reizigers te verwittigen als een vlucht vertraging heeft.

Foto AFP / S. Honda