Iedereen ingenieur

door
Joris
Leestijd 2 min.

 

Een boende job, meer dan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en 100% werkzekerheid.  Ingenieurs hebben alle troeven in handen, en toch zijn er te weinig.

Uit de ingenieursbarometer van 2015 blijkt dat slechts 12% van de bedrijven hun openstaande ingenieursvacatures binnen de 6 maanden kan invullen. Wilson De Pril, directeur-generaal van de federatie van de Belgische technologische industrie Agoria: ”De vraag naar ingenieurs is altijd constant gebleven, ook tijdens de crisisjaren en nu trekt de economie opnieuw aan, de babyboomers stromen uit. We hebben dus een constante vraag naar nieuwe ingenieurs. Zij kunnen oplossingen aanreiken om een antwoord te bieden aan de hoge kostenomgeving in Vlaanderen”.

VROUWEN

“Het grootste groeipotentieel kan komen van de meisjes.  Dat blijft een eigenaardig fenomeen. Uit alle studies blijkt dat meisjes beter in de wieg gelegd zijn voor technologische functies omdat ze meer precies zijn, meer gedisciplineerd dan jongens en toch zien we het aantal vrouwen in die richting eerder afnemen. Er is daar een zekere drempelvrees, wellicht zit dat voor een stuk in de opvoeding dat meisjes met de poppen moeten spelen en jongens met de auto's.  We moeten daar uit maar dat neemt wat tijd.”

“Technologie heeft de perceptie van koud te zijn, maar we moeten de jongeren en de meisjes vooral duidelijk maken dat technologie dé oplossing is voor alle maatschappelijke uitdagingen als je denkt aan milieu, aan energie, aan grondstoffen, noem maar op. Technische oplossingen zullen daar de doorbraak betekenen.”

ENTREPRENEUR

“Binnen de opleidingen van ingenieur zien we nog mogelijkheden tot verbetering. De rol van ingenieur is veel meer dan alleen maar goed kunnen optellen en aftrekken. Die mensen moeten in team kunnen werken, daar leiding aan kunnen geven. We verwachten enthousiasmerende mensen die creatief en vernieuwend zijn, échte entrepreneurs. Langdurige stages zijn ook nodig zodat de studenten de praktijk kunnen opsnuiven.  Als ze dan de overstap maken naar het bedrijfsleven, gaan ze veel bewuster kunnen kiezen.”