Veiliger vliegen met deze uitvindingen

Meerdere studies brachten aan het licht dat het vliegtuig het veiligste vervoermiddel is. Toch breekt bij veel mensen het angstzweet uit wanneer ze zich in de cabine bevinden. Met deze twee uitvindingen behoort dat misschien voorgoed tot het verleden. 

De Russische Tatarenko Vladimir Nikolaevic werktte drie jaar aan zijn project, een ontkoppelbare cabine voor de passagiers. De uitvinding zou het dodentol bij vliegtuigcrashes aanzienlijk kunnen verminderen. Het principe is simpel: wanneer het vliegtuig in een onomkeerbare situatie verkeert, kan de passagierscabine ontkoppeld worden en dit zowel in volle vlucht als tijdens het opstijgen of het landen.Parachutes zorgen ervoor dat de cabine veilig aan land of op zee wordt gebracht. Tatarenko heeft in zijn prototype ook aan de bagage van de passagiers gedacht. Heel wat mensen reageerden meteen enthousiast, anderen vroegen zich af wat er met de piloten gebeurt, aangezien zij zich niet in de passagiersruimte bevinden. Ook de veiligheid en het kostenplaatje worden door critici in vraag gesteld.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3vEeBCdcBf8

Ventilatiesysteem

De 17-jarige Canadees Raymond Wang vond een nieuw ventilatiesysteem uit. Het systeem zou ziektekiemen, die vaak in een vliegtuig worden verspreid uit de cabine weren. De jongeman bestudeerde enkele specifieke gevallen waarin ziektekiemen verspreid werden. Wang merkte op dat het ventilatiesysteem het risico op ziekte verhoogt, ongeacht de gedeeltelijke filtering van de kiemen. Passagiers zijn mogelijk al besmet alvorens de filters de kiemen kunnen uitschakelen.

Na zijn bevindingen ging Wang op zoek naar een systeem die de verspreiding minimaliseert. Hij introduceert de ‘Global Inlet Director’, een kleine ventilator die de verspreiding beperkt. Het systeem installeert gepersonaliseerde ademzones voor iedere passagier. De man kwam vorig jaar op het idee toen de ebolacrisis uitbrak. “De ziekteverwekkers kunnen maar liefst 55 keer verminderd worden dankzij mijn systeem. De ventilatoren zijn ook makkelijk te installeren”, zegt Wang.

De uitvinding zou een miljardenbesparing kunnen betekenen voor de zorgsector. Momenteel wacht de jongeman op een patent.