Bergbeklimmers in Nieuw-Zeeland moeten op het potje

Mount Taranaki in Nieuw-Zeeland is een trekpleister voor bergbeklimmers, die steeds populairder wordt. Dat brengt ook enkele praktische problemen met zich mee, aangezien er geen toilet is en uitwerpselen op die hoogte niet vergaan.

Zelfs op een hoogte van 2.518 meter kan de mens niet ontsnappen aan de natuur. Aangezien er geen kleinste kamertje is, moeten mensen op de berg hun gevoeg doen. Door de omstandigheden blijven de uitwerpselen liggen, wat gekoppeld met de populariteit van Mount Taranaki voor onaangename hoopjes zorgt.

Een toilet bouwen op de top van de berg is echter onmogelijk. Klimmers worden dus aangemoedigd om hun uitwerpselen met zich mee te nemen en er later een oplossing voor te zoeken. De vergelijking met honden is niet vergezocht, al krijgen mensen de mogelijkheid om een speciaal potje te kopen voor 6 Nieuw-Zeelandse dollar (3,5 euro).

Het Department of Conservation, de overheidsinstantie die zich bezighoudt met natuurbehoud wil de potjes nu verplichten. Ze zijn niet de enige. Voor de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, is de berg heilig.