Is Facebook geschikt als privé fotoalbum?

Uit een rondvraag van Seagate blijkt dat maar liefst 72% van de mensen hun foto’s en video’s aanduiden als meest waardevolle digitale bezit. Opmerkelijk is dat het merendeel van deze bestanden voornamelijk op Facebook opgeslagen zijn. De sociaalnetwerksite heeft de rol van het klassieke fotoboek ondertussen met verve overgenomen.

Dat is niet verrassend, aangezien Facebook erg gebruiksvriendelijk is voor het uploaden, bewaren en delen van jouw herinneringen. Bovendien is het volledig gratis! Geen enkele reden dus om aan de netwerksite als fotoalbum te twijfelen! Of toch? Een paar zaken waar je wel degelijk rekening mee moet houden.

Privacy

Foto’s die je op het web plaatst, kunnen bekeken worden door eender wie met een internetverbinding. Gelukkig is het op Facebook een eitje om te bepalen wie jouw foto’s kan zien. Klik op het pijltje rechtsboven en kies voor ‘Instellingen’. Links moet je dan kiezen voor ‘Privacy’. Nu kan je bepalen wie jouw toekomstige berichten en foto’s kan zien. Zo kan je beslissen wie je foto’s kan zien. Via ‘Aangepast’ kan je ervoor zorgen dat sommige vrienden je foto’s niet kunnen zien. Handig als je jouw partypics niet aan de familie wilt tonen.

Bovendien kan je per album bepalen wie het te zien krijgt. Daarvoor moet je naar het overzicht van jouw albums gaan en op het grijze tandwieltje klikken. Nog een ideetje is om een account aan te maken dat je enkel gebruikt voor foto’s. Als je de privacyinstellingen daar scherpzet, kan je dat account zonder zorgen gebruiken als een privé fotoalbum.

Voorkomen is beter dan genezen

Een kopie van je foto’s maken is steeds een goed idee. Niet dat we verwachten dat Facebook plots aan de haal gaat met al je foto’s, maar het credo ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat hier op. Stel dat je je foto’s wilt delen wanneer er geen internet voorhanden is. Of dat je besluit je foto’s niet langer toe te vertrouwen aan Facebook wegens een wijziging in hun beleid. Met een backup is dit geen enkel probleem, aangezien je een tweede digitaal fotoalbum hebt.

Waar kan je terecht met je backup?

81CL9EPN5nL._SY355_Een kopie van je foto’s is de eerste stap, de keuze van een betrouwbare plaats om deze dan weer op te slaan is het logische vervolg. De Backup Plus Slim van Seagate lijkt ons daarvoor een prima optie. Deze telg in de knappe verzameling van draagbare harde schijven heeft een bijzonder compact ontwerp, dat toch heel wat opslagruimte herbergt. Dankzij de ingebouwde app is backuppen van al je foto’s op mobiele apparaten bovendien heel eenvoudig.