Motoren: Nieuw in 2016 – onze acht toppers

Motorfietsen zijn in trek en de constructeurs halen alles uit de kast om hun marktaandeel uit te breiden. We hebben de 8 nieuwigheden uitgekozen die u niet mag missen op het Autosalon 2016.

BMW G 310 R – Een betaalbare BMW?

BMW

De ‘kleine’ G 310 R staat voor de pittige uitdaging om het Duitse merk toegankelijk te maken voor wie met prestige wil rijden zonder zijn laatste cent eraan te moeten geven. Een eencilindermotor van 313 cm³, met 34PK en een gewicht van amper 158 kg: meer heb je niet nodig om je A2-rijbewijs te halen. De motor wordt in India geassembleerd (door TVS Motor Company). BMW staat garant voor de kwaliteit van het fabricageproces en voor de hoogwaardige componenten (ABS, omgekeerde vork, lcd-scherm). De G 125 R en de G 500 R zouden niet lang op zich moeten laten wachten.

Triumph Street Twin – Instapmodel

Triumph Street Twin

Ziehier het ‘instapmodel’ Bonneville bij Triumph. Het behoudt dezelfde cilinderinhoud als de vorige versie (865 cm³), maar beschikt over een 12Nm hoger koppel dankzij een volledig opnieuw ontworpen motor. Die beschikt nu over een vloeistofkoeling en over een cilinderkop met acht kleppen. De afwerking van deze stadse Roadster is onberispelijk, met een prachtige uitlaat in geborsteld rvs en led-lichten.

Ducati XDiavel – De mooiste

 ducati xdiavel

Dit spectaculaire nieuwe model is in drie getallen te vatten: 5000, 60 en 40. De 5000 staat voor het toerental waarop deze tweecilinder de top van zijn 13,1 mkg-koppel ten beste geeft. 60 verwijst naar het aantal configuraties voor de zit-stuurhouding, met dank aan de vele ergonomische regelstanden. 40, tot slot, is de maximale hellingshoek in een bocht. Niet mis voor een cruiser! Deze XDiavel is tijdens de EICMA verkozen tot ‘mooiste motorfiets’ en is te koop vanaf 20.490 euro.

Ducati Multistrada 1200 Enduro

Ducati multistrada

Met deze terreinmotor, gebaseerd op de Multistrada 1200 DVT, wil Ducati de concurrentie aangaan met de Beierse GS. Uitgerust met een 30-liter benzinetank (voorheen 20 l), een Sachs semi-actieve ophanging met 200mm speling en 19-duims velgen vooraan (in plaats van 17”). De prijs varieert in functie van de kleurstelling: de rode versie kost 21.190 euro en de witte of grijze 21.390 euro.

Yamaha XSR700 – Zestig kaarsjes

Yamaha XSR700

De onlangs gepresenteerde Yamaha XSR700 is uitgedost met een nieuw ‘60th Anniversary’ jasje in geel-zwart – à la ‘King Kenny’. Ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van het merk is het volledige ‘Sport Heritage’- gamma beschikbaar in deze emblematische kleurstelling met het beroemde ‘speedblock’-design.

Suzuki GSX-R 1000 – Echt nieuw

 Suzuki GSX-R 1000

Deze nieuwe supersportmotor schudt zomaar 200PK uit zijn mouw dankzij een volledig nieuw ontworpen Euro 4-conforme motor, die dus zonder vermogensbeperking voor Europa is gehomologeerd. De versnelling gebeurt nu elektronisch en is instelbaar op 10 aandrijvingsniveaus. Ook opvallend aan de uitrusting van de nieuwe GSX-R 1000 is de aanwezigheid van een starthulpsysteem, een ‘shifter up and down’ of nog een racing ABS.

Honda CRF1000L Africa Twin

Honda CRF

De bestelbonnen moeten bijgedrukt worden bij Honda, want het lijkt erop dat deze legendarische avonturier de handschoen met succes heeft opgeraapt. Weg is de V2, vervangen door een Parallel Twin 4-taktmotor van 998cm³, die beperkt is tot 95PK bij 7500 tr/min. Honda speelt de kaart van het koppel (98Nm) en van de rede. Naast de standaardversie is de CRF1000L ook beschikbaar met ABS (voor off-road uit te schakelen).

KTM 1290 Super Duke GT

KTM 1290 Super Duke GT

De nieuwe 1290 Super Duke GT combineert een hoop vermogen met een uitrusting die bedacht is voor lange reizen. Een reservoir van 23 liter, een bagagedrager op de achterkant van het daartoe verlengde frame, een comfortabeler zitgedeelte, een regelbare ruit, een snelheidsregulator, verwarmde handvatten en een Quickshifter vervolledigen de gebruikelijke KTM-uitrusting. Vanaf 17.995 euro.