Time to eat: Kip met appelsien

Kip met appelsien is een Chinese klassieker, die we in een light-jasje gestoken hebben. Zo bakken we de kip in plaats van hem te frituren. Een vleugje honing zorgt voor een natuurlijke zoete toets.

Wat heb je nodig ? (voor 4 personen)

  • 400 gram kipfilet
  • 300 gram basmati rijst
  • Lente-ui
  • Handvol sesamzaadjes
  • 2 teentjes look
  • 2 à 3 rijpe appelsienen
  • 2 el honing
  • 3 el maizena
  • 1 el sojasaus
  • 1 stukje gember (zo groot als een dobbelsteen ongeveer)
  • 2 el olijfolie
  • Zout
  • Peper


Zo maak je het

  1. Snij de kip in blokjes. Kruid met peper en zout en bak de blokjes een vijftal minuten in een pan met voorverwarmde olijfolie, tot de kip gaar en mooi gekleurd is.
  2. Schil en plet de look en de gember in een kom. Doe er de honing, het sap van de appelsienen, de sojasaus, de maizena en de honing bij. Meng alles door elkaar.
  3. Giet de appelsiensaus in de pan met de kippenblokjes. Breng aan de kook, tot de saus de juiste textuur heeft. Als de saus te lopend, is kan je wat maizena toevoegen. In het andere geval kan je aanlengen met een beetje water of appelsiensap. Wie erg van zoet houdt, kan extra honing overwegen.
  4. Dien de kip meteen op met een portie basmatirijst. Garneer de borden met wat sesamzaadjes, fijngesnipperde lente-ui en wat appelsienzeste.

Maarten Joossens