Werken in IT: De 4 regels van EASI

door
Joris
Leestijd 3 min.

Het IT-bedrijf EASI werd vorig jaar door Vlerick verkozen tot beste werkplek in België. Bedrijfsleider Salvatore Curaba legt uit hoe dat komt.

REGEL 1: Geen externe directieleden

De vijftien directieleden van EASI zijn medewerkers die intern zijn doorgegroeid. “Voor mij is dat essentieel. Hoe kan je nu een directielid extern aanwerven? Dat is toch het bewijs bij uitstek dat je intern geen goed werk hebt geleverd. Dat heeft ook met respect te maken. Hoe kan ik nu van iemand hier verwachten dat die zich volledig geeft in zijn werk en verwachten dat die elke dag met plezier komt werken, en daarna iemand anders aannemen en die boven hem plaatsen? Nee, iedereen moet weten dat die kan doorgroeien.

Dat zou toch in elk bedrijf in België de regel moeten zijn. Uiteraard kan je dat niet meteen invoeren. Maar je kan wel zeggen dat je over vier, vijf jaar je geen externe managers meer aanwerft, dat geeft de tijd om intern de mensen te vormen zodat ze kunnen doorgroeien.”

REGEL 2: Geen extern kapitaal

“Ik heb het bedrijf opgericht en had alle aandelen maar collega's hier kunnen intekenen en ook aandelen verwerven. Intussen hebben al twintig medewerkers zelf ook aandelen. Enkel mensen die binnen EASI werken, komen daarvoor in aanmerking. Maar dat gaat niet vanzelf, je moet daarvoor goed scoren op de waardenschaal die we hanteren. Daar kijken we naar respect voor klanten en collega's, naar verantwoordelijkheid, loyauteit en positieve ingesteldheid.

Twee jaar geleden hebben we op basis van die schaal vijf mensen moeten weigeren. Dit eindejaar hebben we opnieuw 25 nieuwe kandidaturen binnengekregen van medewerkers die aandeelhouder willen worden. Geen extern kapitaal heeft ook gevolgen: dat betekent ook dat ik mijn aandelen van de hand moet doen als ik op pensioen ga, dat is de logica zelf.”

REGEL 3: Altijd erkenning

“Je moet vaak ‘dank u' zeggen, je moet je medewerkers feliciteren. Als iemand iets goed doet, dan weet ik dat en dan ga ik die ook uitgebreid feliciteren. Het is een cultuur van erkenning die ik zeer belangrijk vind. We hebben dat allemaal nodig: erkenning. Het eerste wat je moet doen is zelf erkenning geven. Dat is zoals bij mijn kinderen, ik feliciteer die, geef die veel liefde en hetzelfde doe ik met mijn medewerkers. Mensen zijn vaak bang om lief te hebben omdat ze dat zien als een teken van zwakte.”

“Het belangrijkste is net dat mijn medewerkers supergelukkig zijn want als dat zo is, dan zijn mijn klanten gelukkig en dan maken we winst. Het objectief is nooit om winst te maken, je moet als bedrijfsleider enkel de juiste omstandigheden creëren voor je medewerkers en dan volgt de winst vanzelf.”

REGEL 4: Geen objectieven

“Ik geef geen objectieven aan mijn directeurs. Het is toch veel sterker als zij zichzelf objectieven opleggen. Ik discussieer met de directieleden ook nooit over hun salaris. Ze hebben een salarisplan en ze weten perfect wat ze de volgende jaren zullen verdienen. En alle directieleden hebben hetzelfde salarisplan. We hebben het gehad, een van de directeurs die minder goed presteert. Die krijgt dezelfde bonus als de andere directieleden. Maar die weet dus dat die hetzelfde krijgt als de rest, die gaat zich daarna dubbel plooien.”

EASI heeft ook een andere strategie voor de commerciële objectieven voor verkopers, die stijgen namelijk niet: “Ik heb het zelf meegemaakt toen ik nog werkte als sales manager, dat mijn CEO de objectieven elk jaar bijstelde, dat moest steeds meer en meer. Dat is niet fair. Daarom blijven de commerciële objectieven voor de verkopers steeds dezelfde.”

Wie is EASI?

- 5 vestigingen (Leuven - Nijvel - Luik - Luxemburg - Parijs)

- 150 medewerkers

- 50 nieuwe aanwervingen voorzien in 2016

- 20 aandeelhouders, allen actief binnen het bedrijf

- Gemiddelde leeftijd 34 jaar

Wat doet EASI?

EASI maakt bedrijfssoftware (boekhouding, emailbeheer, CRM), mobiele applicaties en levert IT-infrastructuurdiensten.

InboxZero is het paradepaardje, een applicatie om mailen overzichtelijker te maken. Daarmee wil het de concurrentie aangaan met Gmail en Outlook.

Salvatore Curaba

Wie is Salvatore Curaba?

Curaba is 52 en komt uit La Louvière. Hij is gegradueerde in informatica maar was ook professioneel voetballer in eerste klasse bij Charleroi. Op zijn 28ste stopt hij als voetballer en volgt de trainersschool. Hij begint ook te werken voor een informatica-bedrijf. Hij schopt het daar tot sales manager en start dan zijn eigen bedrijf EASI. Het bedrijf lanceerde vorig jaar InboxZero waarmee Curaba naar eigen zeggen de wereld wil veroveren.