Waarop letten bij het sollicitatiegesprek?

door
Joris
Leestijd 2 min.

Het is gelukt. Je hebt een afspraak voor een sollicitatiegesprek. Een goede eerste indruk maken is belangrijk. Zorg dat je ontspannen bent wanneer je de rekruteerder ontmoet. Als je hem zenuwachtig de hand schudt, maak je geen beste beurt. Hoe zorg je ervoor dat je volstrekt zen op het appel verschijnt?

1. Kom op tijd

Om ervoor te zorgen dat het interview goed verloopt, moet je eerst en vooral ontspannen en op tijd ter plekke geraken. Meld je minstens 10 minuten voor je afspraak aan bij de receptie. Op die manier krijg je de kans om de werkomgeving in je op te nemen en de sfeer op te snuiven. Geraak je er niet op tijd door omstandigheden? Breng het bedrijf op de hoogte. Zo beperk je de schade.

2. Let op wat je allemaal doet

Je sollicitatie begint van zodra je een voet op het bedrijfsterrein zet. Let op je houding en lichaamstaal van begin tot einde. Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je aanspreekt, zet je gsm stil, zorg dat je de naam kent van diegene met wie je een afspraak hebt en probeer je zenuwen onder controle te houden. Dus niet: spelen met je pen, op je handen gaan zitten, nagelbijten… Blijf zoveel mogelijk jezelf, maak oogcontact en spreek duidelijk.

3. Antwoord concreet

Antwoord concreet en duidelijk op alle vragen. Vermijd zoveel mogelijk 'mmm', 'ik weet het niet' of 'euh'. Als je niet direct een antwoord weet, las dan liever een kleine denkpauze in. Laat je niet van de wijs brengen door directe vragen, ook niet door de vraag 'hoeveel wil je verdienen?'. Soms gebeurt het wel eens dat de werkgever je bewust provoceert om je te testen. Blijf ook dan beleefd.

4. Wees enthousiast

Toon je enthousiasme. Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De interviewer wil iemand die gemotiveerd en opgewekt is, en heeft geen boodschap aan jouw vorige sollicitaties.

5. Stel zelf ook vragen

Tijdens het interview stel je zelf ook best vragen om de jobinhoud te verduidelijken of over de verdere selectieprocedure. Vragen kunnen zijn: Hoe word ik ingewerkt? Zijn er mogelijkheden om bij te scholen / door te groeien? Hoe verloopt de verdere procedure? Zijn er nog testen of gesprekken? Op welke termijn zal er een beslissing genomen worden? Wanneer en hoe krijg ik nieuws over mijn sollicitatie?

Zorg ervoor dat je bij het buitengaan op de laatste 3 vragen een duidelijk antwoord hebt. Vergeet de werkgever niet te bedanken voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen. De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langste hangen.

Meer info en tips over solliciteren op www.vdab.be/solliciteren

Met een e-coach van VDAB kun je ook je sollicitatiegesprek online inoefenen. Je maakt een afspraak via de website en in een videochat oefenen jij en je sollicitatiecoach of je de bovenstaande tips ook in de praktijk weet te brengen.