Rickman verliest strijd tegen kanker

British actor Alan Rickman poses for photographers on the red carpet for the UK premiere of the film "A Little Chaos" in central London on April 13, 2015. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / AFP / JUSTIN TALLIS

De Britse acteur Alan Rickman is op 69-jarige leeftijd overleden ten gevolge van kanker. Het grote publiek kent hem vooral van zijn rol als professor Severus Snape uit de Harry Potter-films.

Rickman werd geboren in Londen uit Engelse, Ierse en Welshe voorouders. Toen hij pas acht was, stierf zijn vader. Hij behaalde eerst een diploma grafisch ontwerp, om vervolgens op zijn 26ste een acteercarrière te starten. Dat beroep zou hij zowat veertig jaar lang uitoefenen.Aanvankelijk was hij vooral in het theater actief. In 1986 kende hij zijn grote doorbraak als Valmont in het toneelstuk ‘Les liaisons dangereuses’ van Christopher Hampton. Voor die rol kreeg hij een Tony-nominatie. Hij regisseerde ook zelf toneelstukken.

‘Love Actually’

Rickman was verder in een heleboel bekende films te zien. Zo speelde hij mee in ‘Die hard’ (1988), ‘Robin Hood: prince of thieves’ (1991), ‘Sense and sensibility’ (1995), ‘Love actually’ (2003) en ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ (2005). De jongere generatie kent hem als Severus Snape, het personage dat hij in alle Harry Potter-films speelde. Rickman won nooit een Oscar, maar kreeg in zijn carrière wel een Golden Globe, een Emmy en een Bafta.

Naast zijn werk als acteur en regisseur was Rickman ook een fervent aanhanger van Labour, de partij waarin ook zijn vrouw Rima Horton actief was.