Zo snij je volgens wiskundigen pizza in stukjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als we een pizza in stukken snijden, doen we dat automatisch in kleine (of extra grote) driehoeken, maar deze methode heeft zijn beperkingen. Twee wiskundigen kwamen daarom op de proppen met een inventieve manier om de lekkernij te verdelen.

Sommige mensen willen enkel smullen van het smeuïge midden, terwijl anderen dol zijn op de krokante korst. Bovendien levert de ‘reguliere’ snijmethode vaak ongelijke stukken op. Voor wie zijn tafelgenoten wil imponeren, hebben twee Britse wiskundigen een nieuwe techniek bedacht om de lekkernij te verdelen.Volgens onderzoekers Joel Haddley en Stephen Worsley moet je de pizza in zes lichtjes golvende spiesjes snijden. Pas dan is ieder stuk exact even groot.

pizza golvende spiesjes

Wie heel veel geduld heeft, kan de pizza vervolgens in vijf- en zevenhoeken delen om vervolgens echte kunstwerken te maken van je maaltijd.

Foto's R.V.
Foto’s R.V.

Haddley benadrukt wel dat deze snijmethode vooral wiskundig interessant is. «Ik heb mijn twijfels of deze methode in de praktijk ook zijn nut kan bewijzen», vertelt hij aan New Scientist. Toegegeven: in realiteit duurt deze methode best lang, waardoor je achterblijft met een lauwe pizza. Echt onder de indruk zullen je gasten dan ook niet zijn.