Er zit meer in kippensoep dan je denkt: dit zijn de 32 ingrediënten

Bij food photography denken de meeste mensen spontaan aan foto’s op Instagram van heerlijk en prachtig geëtaleerd eten. Dat is buiten Dwight Eschliman en Steve Ettlinger gerekend. In hun boek ‘Ingredients’ ontleden ze verschillende populaire gerechten, om alle ingrediënten in een overzichtelijke, maar confronterende foto te gieten. 

Heel wat etenswaren uit de supermarkt bevatten een eindeloze lijst met ingrediënten die je niet meteen thuis kunt brengen. Met hun boek willen Eschliman en Ettlinger laten zien hoe die lijst er in werkelijkheid uitziet.

Als je bijvoorbeeld zelf kippensoep maakt, heb je in principe enkel groenten, bouillon, water en kip nodig. Maar een blik kippensoep uit de winkel bevat maar liefst 32 smakelijke – en minder appetijtelijke – componenten. Denk aan ingrediënten met ronkende namen zoals gekookte kippenhuid, betacaroteen (kleurstof), eigeel, gistextract en “gedehydrateerde mechanisch gescheiden kip”. Het resultaat ziet er zo uit:

INGREDIENTS_FOOD_02_Campbells Soup
Ingredients / Dwight Eschliman

Ook Doritos eten wordt nooit meer hetzelfde. De chips bestaat namelijk uit 34 verschillende stoffen, waaronder een raar, felblauw goedje.

Ingredients / Dwight Eschliman
Ingredients / Dwight Eschliman

Of wat denk je van de 30 ingrediënten die verstopt zitten in multigranenbrood?

INGREDIENTS_FOOD_19_Orowheat
Ingredients / Dwight Eschliman

Het resultaat zijn een resem indrukwekkende en mooie plaatjes, maar de auteurs willen vooral een duidelijke boodschap rond bewerkte voeding meegeven. Ze vinden dat consumenten goed geïnformeerd moeten zijn over de additieven in hun maaltijden, en op welke manier deze toevoegingen ons lichaam in de war sturen.