Shoppers klagen over sjoemelsolden

Bij Test-Aankoop valt de ene na de andere klacht over sjoemelsolden in de brievenbus. Opvallend veel producten worden aangeprezen als koopjes, terwijl de prijs hoger is dan een maand geleden.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De mailbox van de Facebook-pagina van de consumentenorganisate puilt uit met foto's van etiketten waarmee geknoeid werd, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Op het kaartje van een trui kleeft bijvoorbeeld een sticker met een soldenprijs van 14,99 euro, terwijl er onderaan op het oorspronkelijke prijskaartje te zien is dat het kledingstuk eerder slechts 14,95 euro kostte. Volgens de consumentenorganisatie kunnen deze praktijken niet door de beugel. «De klant heeft het recht om de correcte prijs te eisen», klinkt het.

Bovendien is dit soort gesjoemel verboden, maar de prijscontrole tijdens de solden is volgens Test-Aankoop niet evident. «Een oude wet voorzag dat de soldenprijs lager moest liggen dan de referentieprijs. Dat is de laagste prijs in de 30 dagen voor de solden», zegt Simon November van Test-Aankoop. Die referentieperiode werd in 2014 echter afgeschaft door het Hof van Justitie van de Europese Unie, waardoor de prijs van een normale periode vooraf nu als maatstaf geldt. «Misbruik is daardoor veel moeilijker vast te stellen door de FOD Financiën. Hoe moet nog gecontroleerd worden of een afprijzing wel degelijk een afprijzing is en of de winkelier zijn bedragen enkele dagen voor de solden niet kunstmatig heeft opgeblazen?», vraagt hij zich af.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) trekt het nieuws niet in twijfel, maar wijst erop dat dit soort gesjoemel vooral gangbaar is bij grote ketens. «Kleinhandelaars hebben minder klanten dan de grote ketens, en het gaat bijna hoofdzakelijk om trouwe klanten die vertrouwd zijn met de prijzen. Sjomelen tijdens de solden is in zo'n geval echt uit den boze», reageert Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.