Doden na ontploffing in toeristisch centrum van Istanboel

Turkish riot police block the street as Turkish anti-terrorist police officers search the pro-kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) Beyoglu headquarters, on January 8, 2016 in Istanbul. A Turkish court on January 4, sentenced a co-mayor of a major city in the Kurdish-majority southeast to 15 years in jail on charges of membership of the outlawed Kurdistan Workers Party (PKK). / AFP / OZAN KOSE

<Bij een zware explosie in het historisch en toeristisch hart van Istanboel zijn verschillende doden gevallen. Dat melden de Turkse media. Volgens de politie wijst alles in de richting van een zelfmoordterrorist.

Deze ochtend rond 10.20 uur (plaatselijke tijd) vond een explosie plaats in de buurt van het Sultanahmet-plein. In de omgeving van dit plein liggen onder andere de bij toeristen zeer geliefde Hagia Sophia en de Blauwe Moskee.Verschillende Turkse media hadden al bericht over dodelijke slachtoffers. De overheid rapporteert dat er zeker tien mensen omgekomen zijn bij de ontploffing. Er vielen ook minstens vijftien gewonden. De oorzaak van de ontploffing is voorlopig nog niet gekend. Maar de politie vermoedt dat een zelfmoordterrorist zichzelf heeft opgeblazen.

De politie, de hulpdiensten en de ontmijningsdiensten zijn ter plaatse. Het plein werd afgesloten voor buitenstaanders.

Turkije is al lange tijd in de ban van terreur door het aanhoudende conflict met de Koerdische PKK en de burgeroorlog in buurland Syrië. In oktober vorig jaar vielen er 99 doden bij twee aanslagen in de hoofdstad Ankara.