Bedrijfswagens zitten in de lift

Het aantal nieuwe bedrijfswagens is vorig jaar opmerkelijk gestegen, terwijl het aantal nieuwe personenwagens van particulieren en zelfstandigen is afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de automobielfederatie Febiac op het autosalon van Brussel.

In totaal werden vorig jaar 501.066 nieuwe personenwagens geregistreerd in ons land. Dat is een stijging van 4% in vergelijking met het jaar 2014. «Deze stijging valt te verklaren door een hoger aantal bedrijfswagens, maar ook door het gunstige economische klimaat, de extreem lage rentes, de aantrekkelijke brandstofprijzen en de relatieve fiscale stabiliteit», stelt Febiac-directeur Thierry Van Kan. In totaal werden er 129.542 bedrijfswagens met leasing ingeschreven, tegenover 117.442 bedrijfswagens zonder leasing. Een kleine helft (238.921) wagens werden geregistreerd door particulieren, terwijl de zelfstandige ondernemers vorig jaar 15.161 auto’s inschreef.

Uit de cijfers blijkt ook dat bedrijfswagens minder CO2 uitstoten dan privéwagens. «De zero-emissiewagens zijn niet langer enkel een droom, maar worden steeds meer realiteit. Ze zijn noodzakelijk voor het voortbestaan van de sector», legt Van Kan uit, waarmee hij verwijst het schandaal rond de dieselmotoren bij Volkswagen.

Tot slot pleit Febiac ook voor een slimme kilometerheffing voor iedereen vanaf 2020. Volgens de organisatie moet de mobiliteitsfiscaliteit hervormd worden met oog op het bevorderen van een duurzame mobiliteit. Daarbij denken ze vooral aan een uitbreiding van de nakende kilometerheffing voor zware vrachtwagens, in combinatie met een slimme kilometerheffing voor alle voertuigen.