Dit wist je nog niet over koffie

In steden zijn koffiebars ondertussen een vaste waarde in het straatbeeld. Koffieworkshops zijn snel volzet en op olie na is koffie het meest verhandelde product. Barista’s en koffieliefhebbers, ziehier een paar weetjes over het zwarte goud. Metro Lifestyle serveert ze voor u.


1. Meer dan 60 soorten

Doorgaans worden arabica- en robustabonen gebruikt, hoewel er meer dan 60 koffiesoorten bestaan. Arabica bevat 1% cafeïne, terwijl robusta een gehalte heeft van 2%.

2. Blends versus Single OriginDe koffie in je kop is vaak afkomstig van een bonenmix uit verschillende landen. Komen de bonen uit één enkel land, dan heet de koffie een single origin.

3. Honderd procent bitter

Op dit moment kun je alleen koffie van 100% arabica kopen. Door het hogere cafeïnegehalte van de robustaboon worden er geen 100% robustakoffies verkocht, die zijn namelijk te bitter om te drinken.

4. Strafste koffie

Filterkoffie bevat meer cafeïne dan een espresso. De intensiteit van koffie heeft niets te maken met cafeïne, maar wordt bepaald door de branding van de boon en de doorlooptijd van het water.

5. Zo gebrand

Het branden van koffie duurt niet langer dan tien minuten. Lichtere koffie vraagt slechts vijf minuten. Straffere koffie laat je het best 15 minuten branden.

6. Aroma’s

Koffie heeft geen smaak, maar een aroma. Er drie aromafamilies: bloemig/fruitig, intens en gebalanceerd. Welke aroma’s er in een koffie zitten, hangt af van oorsprong van de koffie. Zo is Indische koffie nogal kruidig en bevat koffie uit Colombia bloemige tonen.

 

Foto Pixabay