David Bowie verliest strijd tegen kanker

De Britse zanger en artiest David Bowie is drie dagen na zijn 69ste verjaardag (en het uitbrengen van een nieuw album overleden) aan kanker. Het Britse popicoon geldt als een invloedrijk figuur in de popgeschiedenis.
Zijn officiële website en pagina’s op de sociale media verkondigden maandagochtend het overlijden van de zanger. Zijn zoon bevestigde het nieuws aan de BBC. “David Bowie overleed vandaag vredevol omringd door zijn familie, na een moedig gevecht van 18 maanden tegen kanker», staat in het bericht op de website, dat nog verduidelijkt dat hij zondag is overleden. Het bericht vraagt daarnaast om de privacy van de familie tijdens hun rouwperiode te respecteren.

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Posted by David Bowie on Sunday, 10 January 2016

David Bowie verwierf zijn eerste bekendheid in 1969 met het nummer ‘Space Oddity’. In de jaren 70 valt Bowie op door de vaak excentrieke personages die hij voor zichzelf creëert. Zo is hij in 1972 een buitenaardse rocker op het album ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars’. Vier jaar later, neemt hij de vorm aan van de ‘Thin white Duke’ voor ‘Station to Station’.
Om van zijn zwaar drugprobleem af te geraken, verhuist Bowie in de tweede helft van de jaren 70 naar Berlijn, waar hij samenwerkt met producer Brian Eno en samenwoont met zijn vriend Iggy Pop. Deze periode brengt drie iconische albums voort: ‘Low’, ‘Heroes’ en ‘Lodgers’

De jaren 80 zijn commerciële hoogdagen voor Bowie. Het album ‘Let’s Dance’, geproducet door Nile Rodgers, en duetten met Mick Jagger (‘Dancing in The Street’) en Tina Turner (‘Tonight’) voeren de hitlijsten aan.

Vanaf 1988 kiest Bowie maar stevige rock met ‘Tin Machine’, maar de band bereikt nooit dezelfde status als het solowerk van Bowie. Later herneemt hij zijn solocarrière. Vorige week, op zijn 69ste verjaardag, bracht hij zijn laatste album ‘Blackstar’ uit.