El Chapo gaf interview aan Sean Penn

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzmán, die zes maanden voortvluchtig was na zijn ontsnapping uit de gevangenis, heeft tijdens zijn vlucht een interview gegeven aan de Amerikaanse acteur Sean Penn. Dat interview verscheen zaterdag in het tijdschrift Rolling Stone.

Het gesprek werd gepubliceerd een dag nadat Guzmán werd gearresteerd in het Mexicaanse stadje Los Mochis. De drugsbaron wilde meewerken aan een film over zijn leven waardoor Guzmán contacten onderhield met acteurs en producenten die de film wilde maken. Hierdoor konden de speurders hem traceren.

Het interview tussen Sean Penn en Guzmán vond plaats in oktober en duurde zeven uur lang. In het gesprek vertelt hij over zijn jeugd en zijn ontsnapping in juli. “Toen ik 15 was begon ik met het telen van marihuana”, vertelt Guzmán. Waarna hij trots verkondigt dat hij nu meer heroïne, amfetaminen, cocaïne en marihuana verkoopt dan wie ook ter wereld. “Ik heb een vloot van onderzeeërs, vrachtwagens, vliegtuigen en boten.” Volgens Guzmán is hij zelf niet gewelddadig. “Ik verdedig mijzelf alleen maar, dat is alles. De handel in drugs was de enige manier om te overleven op de plek waar ik vandaan kom.”

Op 11 juli 2015 ontsnapte de 58-jarige drugshandelaar uit de zwaar beveiligde Mexicaanse gevangenis van Altiplano via een tunnel van meer dan 1,5 kilometer vanuit zijn cel tot een nabijgelegen gebouw. “Het duurde een jaar en kostte een miljoen dollar om die tunnels te graven”, vertelt hij. Guzmán is opnieuw opgesloten in Altiplano. De Mexicaanse regering heeft de toelating gegeven om El Chapo uit te leveren.