Time to eat: Vegetarische sushi

Sushi is al een tijdje hot, maar ook best prijzig. Verse vis is niet goedkoop, maar het kan ook zonder. Vegetarische opties zat, zoals deze maki’s met onder meer wortel, avocado, omelet en rode biet.

Wat heb je nodig ? (voor een 6-tal maki-rollen)

  • 250 gram sushirijst
  • 40 cl water
  • 3 el rijstazijn
  • 2 tl zout
  • 2 tl suiker
  • 6 nori vellen
  • 2 eieren
  • 1 wortel
  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • 1 rode biet
  • Handvol rucola
  • Sojasaus
  • Wasabi
  • Geconfijte gember


Zo maak je het ?

Stap 1
De kwaliteit van sushi staat of valt bij de smaak van de rijst, het belangrijkste ingrediënt. Gebruik altijd sushirijst, andere soorten zijn niet geschikt. Spoel de rijstkorrels eerst grondig onder stromend water, tot het afgespoelde water helder is. Doe de rijst in een pan met de 40cl water, dek af met een deksel en breng aan de kook. Zet het vuur wat zachter en geef de rijst een kwartier om al het water op te nemen, zonder het deksel op te tillen.

Stap 2
Los het zout en de suiker al roerend op de in de rijstazijn, zonder het mengsel aan de kook te brengen. Wanneer alles is opgelost, meng je de op smaak gebrachte azijn voorzichtig onder de rijst. Koel de rijst zo snel mogelijk af en gebruik hem liefst meteen. Hoe langer je de rijst bewaart, hoe meer smaak hij verliest.

Stap 3
Terwijl de rijst afkoelt – een proces dat je kan versnellen door met een waaier te wapperen – kan je de garnituur bereiden. Ontdoe de komkommer van de zaadjes en snij er lange, dunne reepjes van. Doe hetzelfde met de wortel, de avocado en de (voorgekookte) rode biet. Klop de eieren los, voeg er een scheutje rijstazijn en zout aan toe en bak er een dunne omelet van, die je eveneens in dunne reepjes snijdt.

Stap 4
Nu ben je klaar om de maki’s te rollen. Gebruik daarvoor een bamboe rolmatje, dat je afdekt met een laagje vershoudfolie. Leg er een norivel over, met de matte kant naar boven. Bedek het vel met een flinke laag rijst, maar laat aan de bovenkant een tweetal centimeter vrij. Schik de ingrediënten naar keuze in het midden van de rijst. Wij kozen voor de combinaties omelet-avocado, wortel-komkommer en rode biet-rucola, maar je kan gerust je verbeelding de vrije loop laten. Begin het oprollen aan de onderkant, terwijl je met je handen druk zet. Eenmaal opgerold snij je de maki in gelijke stukken. Dien op met sojasaus, wasabi en geconfijte gember.

Klaar in 60 minuten

Recept: Maarten Joossens