Aap krijgt geen auteursrecht op selfies

De wereldberoemde aap Naruto krijgt geen auteursrecht op zijn foto's. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De zwarte kuifmakaak maakte in 2011 honderden foto's met de camera van de Britse fotograaf David Slater. Die had zijn camera in een opstelling zo neergezet, dat de apen ermee konden spelen. De meeste foto's mislukten uiteraard, maar enkele selfies gingen de hele wereld over.

PETA spande daarom een rechtszaak aan om het auteursrecht van de leuke kiekjes aan de aap toe te wijzen. "Naruto heeft de foto genomen, dus hij heeft recht op de auteursrechten zoals elke andere fotograaf", klonk het bij de dierenrechtenorganisatie. Maar uiteindelijk oordeelde een rechtbank in San Francisco dat de argumentatie van de dierenrechtenorganisatie te vergezocht is.

De rechten van de foto's vallen nu in het publieke domein en zijn dus vrij te gebruiken. De Britse Fotograaf David Slater kan niet lachen met de hele heisa. Hij is van mening dat hij al het werk gedaan heeft en vindt dat hij ook betaald moet worden voor de foto. Hij houdt dan ook voet bij stuk en verkoopt de foto's op z'n site vanaf een paar pond.