Bill Cosby niet vervolgd voor twee zaken seksueel misbruik

US comedian Bill Cosby leaves December 30, 2015 the Court House in Elkins Park, Pennsylvania after arraignment on charges of aggravated indecent assault. Cosby was arraigned over an incident that took place in 2004 -- the first criminal charge filed against the actor after dozens of women claimed abuse.AFP PHOTO/KENA BETANCUR / AFP / KENA BETANCUR

Bill Cosby zal in Los Angeles niet worden vervolgd in twee dossiers van seksueel misbruik. Dat heeft de openbare aanklager aangekondigd.

Een eerste dossier uit 1965, waarin Cosby ervan wordt beschuldigd een vrouw te hebben verkracht, is verjaard, waardoor de 78-jarige acteur niet meer vervolgd kan worden. De verjaringstermijn voor verkrachting in Californië is tien jaar.

In een tweede dossier wordt Cosby ervan verdacht in 2008 een 18-jarig meisje te hebben verdoofd en misbruikt tijdens een feestje in het Playboy Mansion. Volgens de aanklagers waren er niet voldoende bewijzen tegen Cosby in de zaak, die bovendien ook verjaard is.

In totaal hebben meer dan 50 vrouwen een klacht ingediend tegen Cosby voor seksueel misbruik. De feiten vonden plaats in een periode van meer dan 40 jaar. De acteur werd eind december formeel aangeklaagd voor het drogeren en misbruiken van een vrouw in 2004. Die rechtszaak gaat van start op 14 januari.