«Assad vertrekt pas in maart 2017»

De Syrische president Bashar al-Assad zal nog minstens veertien maanden zijn functie behouden. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse regering.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse regering heeft een stappenplan ontworpen waarin verwacht wordt dat Assad, samen met zijn nauwe medewerkers, zal vertrekken in maart 2017. Het is gebaseerd op het vredesplan van de Verenigde Naties dat in november tijdens het Syrië-overleg in Wenen opgesteld werd.

Nieuwe grondwet

Wanneer Assad in maart 2017 aftreedt als president, moet een overgangsregering het bestuur van Syrië overnemen en de verkiezingen voorbereiden. Hiervan wordt verwacht dat ze grootschalige politieke hervormingen doorvoert. In mei volgend jaar zal vervolgens het Syrische parlement worden ontbonden en zal een interim-parlement worden aangesteld. De internationale gemeenschap moet ondertussen geld inzamelen om Syrië er weer bovenop te helpen.

In augustus zullen er presidents- en parlementsverkiezingen plaatsvinden. De volgende stap is het schrijven van een nieuwe grondwet, waarover de Syriërs zich mogen uitspreken in januari. Als alle stappen doorlopen zijn, moeten Assad en de harde kern van zijn bewind terug in hun functies treden.

Overleg

Eind deze maand overleggen de Syrische regering en de oppositie onder leiding van de VN in Genève over een oplossing voor het bloedige conflict. Eén van de grootste problemen in de onderhandeling is de toekomstige positie van Assad. De president en zijn beschermheren Rusland en Iran houden al jaren vol dat slechts een verkiezingsnederlaag Assad tot opstappen kan bewegen. De oppositie en haar bondgenoten Saoudi-Arabië en Turkije eisen het onmiddellijke vertrek van Assad.

De gemoederen tussen Iran en Saoudi-Arabië waren al voor de bekendmaking van het vredesplan erg slecht. Beide landen hebben grote, tegengestelde belangen in Syrië en oefenen grote invloed uit op de respectievelijke, strijdende partijen. Afgelopen weekend bereikte het geopolitieke conflict tussen Iran en Saoudi-Arabië een nieuw dieptepunt met de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr.

Foto AFP / R. Novosti