Controversieel boek scheert hoge toppen

A staff member re-stocks copies of Harper Lee's eagerly awaited, but controversial second novel "Go Set a Watchman" at a bookstore in the Central district of Hong Kong on July 14, 2015. The global release of "Go Set a Watchman" has been feted as one of the biggest literary events in years more than half a century after the groundbreaking success of "To Kill a Mockingbird" and thanks to pre-orders, it has been the number one bestseller at online retailer Amazon for months with publisher HarperCollins ordering a first print run of two million copies. AFP PHOTO / ISAAC LAWRENCE / AFP / Isaac Lawrence

Het boek ‘Go set a watchman’ van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee gaat als zoete broodjes over de toonbank. Uitgeverij Harper Collings maakte bekend dat de tweede roman van de 89-jarige schrijfster in de VS het best verkochte boek van 2015 is.

De release van ‘Go set a watchman’ was de literaire sentatie van het jaar aan de overkant van de plas. In totaal gingen er maar liefst 1.599.000 exemplaren van de roman de deur uit.

Controversiële sensatie

De populariteit van dit nieuwe boek is deels te verklaren door de controverse die in de loop der jaren rond de schrijfster is ontstaan. ‘Go set a watchman’ (’Ga heen, zet een wachter’ in het Nederlands) werd aan de man gebracht als opvolger van het bekende boek ‘To kill a mockingbird’, dat bij het verschijnen 55 jaar geleden al voor heel wat ophef zorgde omdat het belangrijke thema’s als racisme en rassenscheiding op mee op de kaart gezet heeft.

Na het verschijnen van ‘To Kill a mockingbird’ in 1960 werd het echter stil rond de schrijfster. Tot de nieuwe advocaat van Harper Lee in 2014 geheel onverwacht met het manuscript van ‘Go set a watchman’ naar buiten kwam en zo opnieuw een golf van verontwaardiging uitlokte.

De intussen 89-jarige auteur lijdt immers aan dimentie en volgens sommige bronnen zou ze nooit gewild hebben dat het boek het daglicht te zien zou krijgen. Het manuscript ervan lag immers bewaard in een kluis. De familie van Lee beweert echter dat de schrijfster zelf heeft ingestemd met de publicatie van haar roman.

Mediaschuw

Na de aankondiging van het nieuwe boek, kreeg Lee een horde journalisten op haar dak die wilde weten waarom ze 55 jaar na het verschijnen van haar iconische epos ‘To kill a mockingbird’ een nieuwe roman op de proppen kwam. En hoewel ze erom bekend staat steevast interview te weigeren, waaagde journalist Connor Sheets in februari vorig jaar toch zijn kans. Hij schreef de auteur een brief waarin hij enkele vragen stelde. Het antwoord van de schrijfster was kort maar krachtig. ‘Ga weg! Harper Lee’ stond er te lezen in haar repliek.

«Het lijkt erop dat Nelle, zoals haar vrienden haar noemen, ze nog alle vijf op een rij heeft», concludeerde Sheets daaruit. «Ze is nog steeds helder van geest en haar aversie voor de pers is volledig intact. Haar handschrift komt overeen met de handtekeningen waarmee ze opdringerige journalisten nu al verschillende decennia uitbranders geeft», stelde hij.