110.000 euro voor de eerste tonijn van het jaar

Een van de belangrijkste nieuwjaarstradities in Japan is het veilen van een gigantische tonijn op de vismarkt van Tsukiji. De tachtigste en waarschijnlijk laatste nieuwjaarsveiling in ’s werelds grootste vismijn was goed voor een slordige veertien miljoen yen (ongeveer 110.000 euro). 

Net als de voorbije jaren kocht Kiyoshi Kimura, voorzitter van een Japanse sushiketen, de 200 kilogram zware blauwvintonijn. De veertien miljoen yen die Kimura ophoestte valt goed mee als je weet dat hij drie jaar geleden 154.4 miljoen yen (1,2 miljoen euro) neertelde voor een exemplaar van 222 kilogram. Na een storm van kritiek zakte de prijs drastisch. Zo betaalde Kimura ‘slechts’ 7,4 miljoen yen (57.000 euro) in 2014 en 4,51 miljoen yen (35.000 euro) in 2015.

Deze veiling luidde ook het einde van een tijdperk in. Als alles volgens plan verloopt verhuist de wereldvermaarde vismarkt in november naar een nieuw gebouw, iets zuidelijker in de Baai van Tokio. De huidige marktplaats wordt platgegooid en vervangen door een park met een groot winkelcentrum en een aanlegplaats voor toeristische ferry’s.

De vismarkt van Tsukiji is een populaire toeristische trekpleister. Voor het krieken van de dag staat er gewoonlijk al een rij mensen aan te schuiven. De populariteit en het verouderde gebouw leidden tot twintig jaar geleden al tot nieuwe bouwplannen, maar die werden drastisch vertraagd door bodemvervuiling.

Japan is verantwoordelijk voor 80% van de wereldwijde tonijnconsumptie. Door overbevissing is voornamelijk de blauwvintonijn bedreigd.