Eén Belg op tien drinkt te veel

Eén Belg op tien kampt met een alcoholprobleem. Dat is te veel, vindt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en stelt daarom tien maatregelen voor.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) legt de grens voor een alcoholprobleem op 14 standaardglazen per week voor vrouwen en 21 voor mannen. Dat één Belg op tien die grens bereikt, is «problematisch», stelt KCE. Het problematisch alcoholgebruik verhoogt niet alleen het risico op meer dan zestig chronische ziekten, zoals spijsverteringsaandoeningen, kanker, diabetes, overgewicht en vaatziekten, maar ligt ook aan de basis van één op de zeven overlijdens bij mannen en één op de dertien bij vrouwen. Sociale problemen, zoals conflicten op het werk en met familieleden, en gewelddelicten worden erdoor veroorzaakt, net als ongevallen in het verkeer en op de werkvloer.Slechts één op de twaalf zoekt hulp, maar zet die stap vaak te laat. Gemiddeld wacht men achttien jaar op hulp te zoeken, vaak omdat men het probleem ontkent.

Alcoholplan

Met de tien aanbevelingen richt het KCE zich tot de beleidsbepalende overheid. Zo stellen ze onder meer voor om via informatie- en sensibiliseringscampagnes de mensen bewuster te maken van de gevolgen van alcoholgebruik, te laten zien wat overmatig gebruik kan doen, gerichte acties op te zetten in uitgaansgelegenheden en bekend te maken waar mensen terecht kunnen voor hulp. Zo kunnen bevoegde overheden en beleidsmakers, verenigingen van zorgverleners, zorgorganisaties en patiëntenverenigingen zo snel mogelijk werk maken van een omvattend alcoholplan.

Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne, verantwoordelijk voor Gezondheidsbeleid in de Franse Gemeenschapscommissie, roept verschillende regeringen van het land op om tegen oktober een akkoord te bereiken over een alcoholplan.