Protest na executies in Saudi-Arabië

Pakistani Shiite Muslims march during a protest in Lahore on January 3, 2016, against the execution of prominent Shiite Muslim cleric Nimr al-Nimr by Saudi authorities. Saudi Arabia's execution of a leading Shiite cleric reflects an assertive but risky new approach that threatens to escalate its proxy wars with arch-rival Iran in Syria and Yemen, experts said. AFP PHOTO / Arif ALI / AFP / Arif Ali

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zondag meer dan 1.000 mensen samengekomen. Dit om te protesteren tegen de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr.

Zo’n 1.000 manifestanten hebben gisteren opnieuw geprotesteerd aan de Saudische ambassade in Teheran. Slogans als «dood aan het huis van Saud» verwijzend naar de dynastie die aan de macht is in Saudi-Arabië, werden gescandeerd door de betogers. Amerikaanse en Israëlische vlaggen werden vernietigd. Ook aan het Palestina-plein kwamen drie- tot vierhonderd manifestanten samen om te protesteren.

Molotov-cocktailsDe protesten zijn ontstaan naar aanleiding van de massa-executie van 47 terdoodveroordeelden, waaronder Nimr al-Nimr, die opkwam voor de sjiitische minderheid in Saudi-Arabië. Iran is een sjiitisch land, terwijl er in Saudi-Arabië vooral soennieten leven. In oktober 2014 werd al-Nimr veroordeeld tot onthoofding en kruisiging wegens onder meer opruiing en ongehoorzaamheid aan de heersers. Zaterdagavond werd de Saudische ambassade al aangevallen door woedende betogers, die molotov-cocktails gooiden. De menigte drong het gebouw binnen en richtte heel wat vernielingen aan. Er werden toen veertig personen opgepakt. Na de aanval besloot de regering manifestaties te verbieden, maar dat verbod legden de manifestanten zondag naast zich neer.

Mensenrechten

Al maandenlang lopen de spanningen tussen Saudie-Arabië en Iran hoog op. Bij verschillende conflicten in de regio staan soennieten en sjiieten tegenover elkaar. De Iraanse regering heeft de executie van Nimr al-Nimr al veroordeeld. Het Witte Huis roept het land op om de mensenrechten te respecteren, zodat processen eerlijk verlopen en afwijkende meningen vrij kunnen worden geuit. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vraagt aan alle leiders in de regio om de sektarische spanningen niet nog meer te laten oplopen.

Foto AFP / A. Ali