54 miljoen euro voor maatregelen tegen overstromingen

De Britse premier David Cameron heeft 54 miljoen euro toegezegd voor maatregelen tegen overstromingen. Dat bedrag is niet enkel bedoeld voor waterwerken, maar ook voor hulp aan mensen die slachtoffer zijn geworden van de overstromingen.

Eind december werden delen van Noord-Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland getroffen door overstromingen. Dit als gevolg van de zware regenval die verschillende rivieren buiten hun oevers had laten treden. Premier Cameron, heeft nu zijn toestemming gegeven om 54 miljoen euro te spenderen aan de wateroverlast. Dat bedrag komt bovenop de bijna 68 miljoen euro die de Britse regering al had vrijgemaakt voor de getroffen gebieden. Het geld zal gebruikt worden om de waterwerken te versterken. De regering belooft ook het bedrag te zullen verdubbelen dat goede doelen hebben opgehaald voor de getroffen huishoudens.

Niet genoegOndertussen wordt de Britse regering zwaar bekritiseeerd omdat ze de afgelopen jaren niet genoeg heeft geïnvesteerd in dijken en andere waterkeringen in Groot. Gisteren publiceerde de krant The Observer een regeringsdocument, waaruit blijkt dat het land minder heeft geïnvesteerd in waterwerken. Dit ondanks het feit dat Groot-Brittannië «de vijf natste jaren sinds 2000» heeft gehad. Britse politci zeggen dat het vrijgemaakte budget enkel zal helpen op korte termijn. Om de waterwerken in Groot-Brittannië goed te verstevigen is veel meer geld nodig, klinkt het. Ook lokale bestuurders beweren dat de miljoenen die Cameron heeft toegezegd niet voldoende zijn om de schade in de getroffen gebieden te herstellen. Doordat er heel wat auto’s, huizen en winkels onder water stonden, schatten verzekeraars de aangerichte schade rond de twee miljard euro.

Nieuwe overstromingen

Net voor de feestdagen werden voornamelijk gebieden in Noord-Engeland getroffen. Door aanhoudende regen wordt nu vooral Oost-Schotland bedreigd door het stijgende water. Vandaag verwacht de Britse weerdienst opnieuw zware neerslag voor de noorderlijke helft van het Verenigd Koninkrijk. De inwoners van die gebieden zijn gewaarschuwd voor nieuwe overstromingen.

Foto AFP / O. Scarff