IN BEELD: Honderden beren sluiten het jaar af in Roemenië

In Comănești, een Roemeens stadje zo’n 220 kilometer ten noorden van Boekarest, wordt het jaar traditioneel afgesloten met een opmerkelijke stoet. Honderden inwoners verkleden zich als beren en dansen door de straten. 

Volgens The New York Times vindt het gebruik zijn oorsprong bij de Roma die eeuwen geleden van India naar Europa trokken. Vroeger gingen Roma van deur tot deur met beren. De jongen wandelden over de ruggen van menspijn als middeltje tegen rugpijn, terwijl de oudere beren dansten voor fooien.

Doorheen de jaren zijn de beren vervangen door mensen in een berenpak. Ze dansen door de straten om de boze geesten van het afgelopen jaar te verjagen. Volgens The Daily Mail vallen de beren tijdens de processie plots dood, om nadien terug tot leven te komen. Dat symboliseert de overgang van de winter naar de lente. Daarnaast worden de deelnemers beoordeeld door een jury, die punten geeft op de kostuums, de kwaliteit van de berenvellen, het dansen en de algemene presentatie.

ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS

BELGAIMAGE-88478300 ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-CHRISTMAS-FEATURE ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS ROMANIA-TRADITION-NEW-YEAR-BEARS