Passief roken ook schadelijk voor huisdieren

Roken is niet enkel schadelijk voor de mensen rondom, ook de huisdieren lijden eronder. Dat beweert de Universiteit van Glasgow, op basis van een onderzoek dat momenteel kijkt naar de effecten van roken op honden en katten.

“Heel wat mensen met huisdieren denken er niet aan dat roken ook een invloed heeft op de gezondheid van hun viervoeters”, betoogt Clare Knottenbelt, professor in oncologie en geneeskunde voor kleine dieren.

“Ons onderzoek toont aan dat een blootstelling aan rook een directe impact heeft op huisdieren. De risico’s omvatten permanente schade aan de cellen, meer gewichtstoename na castratie en meer kans om bepaalde soorten kanker op te lopen”, aldus Knottenbelt.

Katten krijgen het blijkbaar nog harder te verduren dan honden. Knottenbelt oppert dat dit te wijten is aan dat katten zichzelf wassen en zo meer schadelijke chemicaliën innemen. Of de kat nu enkel binnen zit of ook buiten kan, maakt blijkbaar weinig verschil voor de hoeveelheid nicotine die de beestjes binnenkrijgen.

Honden zijn beter bestand tegen rokers, maar het onderzoek vond ook bewijs dat de gezondheid van de viervoeters te lijden heeft onder passief roken. In de testikels van gecastreerde honden is een gen te vinden dat duidt op permanente celschade. Bovendien zal een hond uit een rokerige omgeving na de castratie dikker worden dan een hond uit een rookvrij huis.

De volledige paper van het onderzoek verschijnt waarschijnlijk in 2016.