Zweed gearresteerd voor vernielzuchtige ‘kersttraditie’

Naar jaarlijkse gewoonte is de bok van Gävle in Zweden weer het slachtoffer van brandstichting. De politie kon de dader arresteren.

Elk jaar bij het begin van de advent zet de Zweedse stad Gävle een reusachtige bok uit stro in het centrum. Die verwijst de julbocken, ofwel de kerstbok. De julbocken is een oud Scandinavisch gebruik die vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van de Zweedse kersttraditie, al is het vaak als ornament.

Rond de grote bok in Gävle bestaat echter nog een kersttraditie, al is die iets minder feestelijk. Elk jaar doen vandalen hun best om de geit in brand te steken. De lokale bevolking doet er alles aan om de bok te beschermen. Zo werd het grote strooien beeld al behandeld met brandwerende stoffen, omheind en bewaakt door veiligheidsfirma’s, webcams en zelfs ooit door een regiment van het leger. Toch slagen de vandalen er vaak in om de bok van Gävle in lichterlaaie te laten opgaan.

Zo ook dit jaar, toen de geit zondagochtend in vlammen opging. De politie pakte een verdachte man op. Volgens de agent gaven de bivakmuts, zijn verbrande haren en zijn kledij die rook aan aanmaakvloeistof en onder het roet zat, hem weg. De 25-jarige man werd ondervraagd nadat hij opnieuw nuchter was en wordt aangeklaagd met brandstichting.