Zeven tips voor een gouden start in de ochtend

Wakker worden doet niemand graag, en al zeker niet als je moet gaan werken in de kerstvakantie. Wij snorden zeven tips op om uitgerust en vrolijk aan de ochtend te beginnen.

1. Maak het jezelf makkelijk

Het kan veel tijd schelen als je ’s ochtends niet uren voor de kleerkast hoeft te staan, de tafel nog moet dekken en je tas nog moet maken. Bedenk dus de avond van tevoren wat je de volgende dag wilt aantrekken en zet het ontbijt al klaar. Zo heb je de volgende ochtend tijd om nog even te sporten of om een kwartiertje langer in bed te blijven liggen.

2. Yoga

Start de dag door je eens helemaal van top tot teen uit te rekken. Dat brengt de stroom zuurstof in je lichaam op gang en geeft je vanzelf een frisser gevoel. Gooi er nog een paar yoga oefeningen tegenaan en enkele minuutjes meditatie om je humeur en energieniveau te verbeteren.

3. Bak je eigen brood

Stel je voor dat je elke ochtend wakker wordt met de geur van versgebakken brood. Je zou voor minder goed geluimd opstaan. Schaf daarom een broodbakmachine aan en ga lekker in de weer met allerlei recepten voor noten-, fruit- en bananenbrood.

4. Kruip op tijd in bed

Een goed begin is het halve werk. Stop daarom op tijd met televisie kijken, leg je smartphone weg en ga op tijd slapen.

5. Vroeger opstaan

Geloof het of niet, maar verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat je vrolijker bent als je op tijd opstaat. Wie een ochtendmens wil worden, moet dus gewoon de wekker een kwartier vroeger zetten.

6. Omega-3

Volgens Sarah Conklin, psycholoog aan het Allegheny College in Pennsylvania, zorgt een Omega-3 rijk ontbijt voor een aangenaam ochtendhumeur. Wat yoghurt of een smoothie met walnoten, lijnzaad of havermout is de ideale maaltijd om de dag mee te starten.

7. Verwen jezelf

Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken als je wekker onverbiddelijk afgaat. Verwen jezelf met een lekker ontbijt of trakteer jezelf op een goede kofiemachine zodat je kunt opstaan met lekkere verse kop van het zwarte goud.