Honden zijn empathischer dan we dachten

Niet enkel mensen en chimpansees kunnen de gezichtsuitdrukkingen van anderen imiteren. Volgens Italiaans onderzoek zijn honden zijn daar ook tot in staat.

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Pisa aangetoond.  Honden beschikken over een basisniveau van empathie waardoor ze het gedrag van anderen kunnen spiegelen, zoals glimlachen. Ze kunnen tientallen gezichtsuitdrukkingen aannemen om de gevoelens van de andere beter te begrijpen. Het is een manier van mensen en dieren om met elkaar om te gaan en het contact met de andere te verbeteren.

Vernieuwend aan dit onderzoek is dat deze eigenschap voordien enkel aan mensen en mensachtigen zoals chimpansees en oerang-oetans werd toegeschreven. Maar bij honden is dit dus ook het gveal. De trouwe viervoeters zijn in staat om emoties van anderen op te pikken aan de hand van gezichtsuitdrukking en lichaamstaal.

De onderzoekers beweren dat deze eigenschap, waardoor honden tientallen gezichtsuitdrukkingen kunnen aannemen, aangeleerd werd toen ze tam gemaakt werden door mensen en als huisdieren werden genomen.

Foto Pexels