Hoe bescherm je jouw foto’s op de sociale media?

Facebook is niet enkel een fantastische tool om met vrienden en familie in contact te blijven, de sociale netwerksite biedt bovendien een erg gebruiksvriendelijke manier om je foto’s op te slaan. Blader maar eens door de foto’s die je op Facebook hebt staan en ongetwijfeld word je overvallen door herinneringen aan feestjes, vakanties en tal van andere memorabele momenten. Momenten die je natuurlijk niet wilt verliezen.

Uit onderzoek van Seagate blijkt zelfs dat 72% van de mensen hun foto’s en video’s als meest waardevolle digitale bezit aanduiden. Mensen vertrouwen veel van die beelden echter zomaar toe aan Facebook, zonder dat ze ergens een kopie bewaren.

Ondanks dat sociale media zoals Facebook op het eerste zicht een veilige opslagplaats lijken, liggen er toch enkele addertjes onder het gras. Wat als je bijvoorbeeld je wachtwoord vergeet? Of als je je account wilt veranderen of verwijderen? Sterker nog, de enorme datacenters waar jouw foto’s bewaard worden zijn natuurlijk niet 100% tegen fouten bestand.

Het cliché luidt dat voorkomen beter is dan genezen en daar zit natuurlijk wel enige vorm van waarheid achter. Daarom bekijken wij hoe je een back-up kan maken van al je foto’s op de belangrijkste sociale media.

Facebook

Klik op het slotje rechtsboven op de Facebookpagina en kies instellingen. Onderaan bij de algemene accountinstellingen moet je op ‘Een kopie downloaden’ klikken. Klik verder op ‘Mijn archief starten’, geef je wachtwoord in en klik ‘archief aanmaken.’ Eventjes later krijg een e-mail met de bevestiging, gevolgd door een e-mail met een downloadlink naar alles dat je ooit op Facebook plaatste.

Instagram

Instagram zelf heeft geen optie om foto’s te exporteren, maar er bestaan wel tools voor, zoals www.instaport.me. Daarop moet je inloggen met je Instagramaccount en op de ‘authorize’-knop drukken. Selecteer welke foto’s je wil downloaden, klik op ‘Start Export’, kies ‘Download as .zip file’ en je bent klaar om te downloaden!

Flickr

Tot voor kort was het op Flickr ook niet evident om al je foto’s te downloaden, maar recent voegde de website hiervoor een functie toe. Log in en klik op ‘Camera Roll’ aan de linkerzijde van de pagina. Selecteer de foto’s die je wilt downloaden en klik op de downloadknop onderaan. Flickr maakt dan een .zip-bestand aan waarin de gekozen foto’s staan.

Picasa

Als je Picasa geïnstalleerd hebt op je computer, is het erg eenvoudig om je foto’s te downloaden voor een back-up. Klik op Acties > Downloaden naar Picasa. Klik in het volgende venster op ‘Downloaden’ en klaar is kees!

Waar bewaar je de back-up?

Een reservekopie van je foto’s is nog maar de eerste stap. Nu heb je nog een plekje nodig om alles te bewaren. Een goed voorbeeld is de Backup Plus Slim van Seagate. De draagbare harde schijf is bijzonder compact maar biedt toch maar liefst twee terabyte opslagruimte! Dankzij het handige ontwerp neem je hem overal mee naartoe. Met de Seagate Backup-app is het bovendien een eitje om een back-up te maken van de foto’s die op je mobiele apparaten staan!Seagate Back Up Slim