Deze kleur maakt je intelligent en zelfverzekerd

Een vraag die vaak gesteld wordt wanneer we verwacht worden op een gelegenheid: welke kleur draag ik? De oplossing voor dit probleem is vrij simpel. Met zwart doe je nooit iets verkeerds.

De webshop Buyshirtsonline.co.uk vroeg aan meer dan 1.000 mensen welke kleuren ze met welke kwaliteiten associëren. De proefpersonen kregen vrijwel identieke foto’s van personen van het andere geslacht voorgeschoteld, met verschillende kleuren T-shirts aan. Hoewel zwart vaak geassocieerd wordt met de dood en somberheid, is het de kleur die het meest positief geëvalueerd werd door de respondenten. Het publiek ziet iemand die zwart draagt als een serieus, betrouwbaar en standvastig persoon. De ideale kleur voor sollicitatiegesprekken en een eerste date volgens de onderzoekers, omdat zwart zelfzekerheid uitstraalt. Zo’n 66% van de vrouwen vindt een man die in het zwart gekleed is, het aantrekkelijkst. Bij mannen is dit 38%.

Rood wordt eveneens geassocieerd met een zelfverzekerd iemand. Zo draagt 54% van de vrouwen rood op een eerste date om zich sexy te voelen, tegenover 28% van de mannen. Een goede keuze, want 56% van de mannen vindt vrouwen in het rood erg aantrekkelijk. Vrouwen zien hun afspraakje liever in het zwart (66%) of blauw (48%) verschijnen. De kleuren oranje en bruin zijn dan weer echt not done voor beide geslachten.

Tegelijkertijd is rood ook de kleur die arrogantie uitstraalt volgens 28%. Op de tweede en derde plaats staan oranje (19%) en geel (16%). Wit wordt dan weer beschouwd als de kleur die het minst met arrogantie in verband wordt gebracht. Slechts 12% vond de kleur rood intelligent overkomen, tegenover 45% bij zwart.

Daarnaast is slechts 5% van de ondervraagden ervan overtuigd dat intelligente personen roze dragen. Dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan het feit dat roze geassocieerd wordt met het speelse en niet in verband wordt gebracht met een serieus iemand, en dus niet met intelligentie.

Foto Pixabay