Beter dun en lui, dan dik en fit

Volgens een studie, gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology, kan je beter niet dik en fit tegelijkertijd zijn. Mensen met overgewicht die veel sporten hebben een grotere kans om vroegtijdig te sterven dan dunne personen die amper bewegen. 

Het Zweedse onderzoek had als doel na te gaan wat het verband is tussen sporten en de leeftijd waarop je sterft, en de invloed van obesitas hierop. De studie werd uitgevoerd bij 1,3 miljoen mannen met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar. De proefpersonen werden dertig jaar lang opgevolgd. Mannen die erg fit waren, hadden 48% minder kans om op jonge leeftijd te sterven, tegenover 20% bij de groep die nauwelijks sportte. Als deze mannen echter zwaarlijvig waren, dan had het sporten geen enkel effect meer.

Zo had de groep obese mannen die erg veel sport 30% meer kans om vroegtijdig te sterven dan de groep slanke mannen die amper aan lichaamsbeweging deed. Conclusie: een laag BMI is belangrijker dan de fysieke fitheid als het gaat om de kans op een vroegtijdige dood.

Foto Pixabay